Aquesta nit, quan arribi la mitjanit, vint afortunats (deu a Madrid i deu a Barcelona) podran llegir en primicia el quart capítol de la saga protagonitzada pel periodista Mikael Blomkvist i la hacker Lisbeth Salander. La polèmica però està servida. Les noves aventures de Millennium no provenen de la ment d’Stieg Larsson, el creador de la saga. No es tracta d’un escrit pòstum, sinó que és el resultat de l’encàrrec de la família al periodista suec David Lagercranz perquè torni a donar vida a personatges com Mikel Blomkvist i Lisbeth Salander.

Els tres llibres protagonitzats per Salander i Blomkvist han venut 80 milions de còpies a tot el món (cinc milions a Espanya) des de la seva aparició fa deu anys. Aquest 27 d’agost, amb  “El que no et mata et fa més fort” la parella formada pel periodista i la hacker torna a les llibreries amb un quart lliurament carregat de polèmica. Es tracta del llançament literari més global d’aquest 2015: presentació simultània en 30 països, dos milions d’exemplars en la seva primera edició, i múltiples activitats de promoció com la lectura en primícia del llibre que faran 20 afortunats la nit que va del 26 al 27 d’agost a Madrid i Barcelona.  Columna edita, en català, “El que no et mata et fa més fort” i Destino edita “Lo que no te mata, te hace más fuerte” en castellà.

Una nit, Blomkvist rep la trucada del professor Frans Balder, un eminent investigador especialitzat en Intel·ligència Artificial, qui afirma tenir en la seva poder informació vital per al servei d’intel·ligència nord-americà. El seu as a la màniga és una jove rebel, una bestiola rara que s’assembla molt a algú a qui Blomkvist coneix massa bé.  Mikael sent que aquesta pot ser l’exclusiva que ell i Millennium tant necessiten, però Lisbeth Salander, com sempre, té els seus propis plans. Aquest és el punt de partida del nou lliurament de la saga.

L’anunci de la publicació d’aquesta novel·la ha reobert la polèmica entorn de la família i la parella de Larsson, Eva Gabrielsson, que no està d’acord amb l’escriptura d’una història perquè no va sorgir de la imaginació de l’escriptor i que, segons ella, tampoc forma part dels textos que va deixar escrits en la preparació de la que havia de ser la quarta novel·la. Larsson havia concebut la saga en set novel·les. Per tant no es tracta d’un escrit pòstum, sinó un llibre fet per encàrrec de la família al periodista suec David Lagercranz perquè torni a donar vida a personatges com Mikel Blomkvist i Lisbeth Salander.

Deixarà satisfets als fans de la saga? Sabrà reviure com cal un personatges, sobretot en el cas de Salander, que han deixat empremta? Quan el llegim ja us direm que en pensem.

millennium4

L’escriptor desconegut que mai va saber que havia deixat de ser-ho

Hi ha milions d’escriptors desconeguts que somien el salt a la fama. Avui us explicaré la curiosa història d’un que va deixar de ser anònim encara que el destí li va jugar la mala passada de no deixar que ho gaudís. Ell havia somiat tota la seva vida de ser escriptor. Devorava dia a dia les novel·les d’altres per a aprendre i inspirar-se. Cada nit quan tornava a casa després de la dura jornada de treball escrivia unes quantes pàgines. Miraculosament un dia es va adonar que allò començava a semblar una novel·la. El nostre encara anònim escriptor també es va donar compte de què tenia personatges i trames no només per a un llibre sinó per a tota una trilogia. Treballava i treballava, minut a minut i després de més de dos anys va aconseguir acabar, no només un llibre, sinó tres. En total més de 1500 pàgines. La utopia es convertia en una realitat quan una editorial acceptava els seus llibres i li donaven confirmació de la seva publicació. Per fi, el seu nom apareixeria en les tapes de, no només un llibre, sinó de tres. Però el nostre escriptor anònim mai va conèixer l’èxit de les seves novel·les perquè uns dies després d’haver-los lliurat, ironies de la vida, mor d’un atac al cor.

Us ho imagineu? Us sembla mentida? Ficció? Doncs no, és realitat pura i dura. Una broma del destí si voleu, però aquesta és la història d’Stieg Larsson, un escriptor suec convertit en un fenomen literari no només en el seu país sinó en tota Europa. Periodista d’investigació, Larsson va decidir als 47 anys que havia arribat el moment d’escriure la novel·la negra que sempre havia somiat. El resultat van ser tres novel·les, “Els homes que no estimaven les dones“, “La noia que somiava amb un llumí i un bidó de gasolina” i “La reina en el palau dels corrents d’aire”, que constituïen una trilogia unida sota el títol de Millennium i protagonitzades pel periodista Mikael Blomkvist i la curiosa Lisbeth Salander. Larsson va morir d’un atac al cor a l’edat de 50 anys, pocs dies després de lliurar el tercer llibre a l’editorial i poc abans que es publiqués el primer.

Saga Millennium

En la primera novel·la, “Els homes que no estimaven a les dones”, coneixem a Mikael Blomkvist, un periodista d’investigació i ànima de la revista Millennium (un clar reflex del mateix Larsson), una publicació dedicada a treure a la llum els draps bruts del món de la política i les finances. Mikael no passa un bon moment: està vigilat i encausat per una querella per difamació i calúmnia. Darrere de la querella està un poderós grup industrial que amenaça amb destruir-lo.

Henrik Vanger, un empresari retirat, viu obsessionat amb resoldre el misteri de la desaparició de la seva neboda abans de morir. Harriet Vanger va desaparèixer fa 36 anys durant un carnaval d’estiu en la illa sueca Hedeby, propietat pràcticament exclusiva de la poderosa família Vanger. Malgrat el desplegament policial, no es va trobar rastre de la noia de 16 anys. Es va escapar? Va ser segrestada? Assassinada? Ningú ho sap: el cas està tancat, els detalls oblidats.

En les parets de l’estudi de Vanger pengen 43 flors seques i emmarcades. Les primeres 7 van ser regals de la seva neboda. Les altres van arribar puntualment per al seu natalici, de forma anònima, des de que Harriet va desaparèixer.
Vanger decideix contractar a Mikael Blomkvist com a investigador. Un treball complicat per al qual rep el regal inesperat de l’ajuda de Lisbeth Salander, una investigadora privada gens normal, incontrolable, socialment inadaptada, tatuada i plena de piercings, i amb extraordinàries i insòlites qualitats com la seva memòria fotogràfica i la seva destresa informàtica.

“Els homes que no estimaven a les dones” va sortir al mercat espanyol el 5 de Juny de 2008. Larsson ja forma part dels anomenats escriptors del fred. Henning Mankell amb el seu comissari Kurt Wallander li va obrir camí. Dos escriptors que amb el seu propi estil ens ofereixen la visió imperfecta d’una societat aparentment perfecta com la sueca.

La força principal de Larsson resideix en la construcció dels seus personatges principals. Aquesta parella que molts han comparat, ni més ni menys amb Sherlock Holmes i el Doctor Watson. Els personatges de Larsson cauen simpàtics perquè en el fons són uns marginats. D’una banda un periodista d’investigació de nom Mikael Blomkvist que no segueix cap dels arquetips dels habituals detectius, per l’altre Lisbeth Salander, el nucli dur de la parella. Ella és el personatge fort, la que més destaca i crida l’atenció del lector de Larsson. Un personatge inspirat en Pippi Calzaslargas que reuneix un físic curiós per a una ment complicada en extrem. Lisbeth no és la clàssica noia desprotegida…ella sola lliura les seves batalles i guanya les seves guerres.

El 25 de novembre de 2008 sortia a la venta el segon volum de Millennium, “La noia que somiava amb un llumí i un bidó de gasolina” on les vides dels dos protagonistes semblen haver-se separat completament, però mentrestant… una noia, lligada a un llit, suporta un dia rere l’altre les horribles visites d’un ésser menyspreable i, sense dir una paraula, somia un llumí i un bidó de gasolina, la manera de provocar un foc que acabi amb tot.

El tercer llibre “La reina en el palau dels corrents d’aire”, el final de la saga en teoria es va publicar el 5 de juny de 2009. Els lectors que van arribar amb l’ai al cor al final de “La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina” neguitosos per saber com continuava la sèrie i, sobretot, què li passava a la Lisbeth Salander.

Stieg Larsson

Mentre, de manera proporcional als beneficis de la seva obra, també creixia la llegenda personal entorn de la vida de Stieg Larsson. Larsson va morir sense fer testament de manera que els beneficis, molts, que han generat els seus llibres han passat als seus hereus legals: el seu pare i el seu germà, Erland i Joakim amb els quals tenia una relació distant. Res està rebent la seva companya Eva Gabrielsson, amb qui no havia arribat a casar-se, entre altres raons, per a preservar-la de les amenaces que rebia com a conseqüència del seu treball com periodista d’investigació (el coneixement que Larsson tenia sobre els grups de ultradreta va fer que fos consultat per l’Scotland Yard i de la policia brasilera sobre el tema). Eva, que va compartir la vida, les penúries i un pis de 56 metres quadrats sense ascensor, es va veure de cop i volta sola i sense cap dret sobre els beneficis generats per aquells llibres la gestació dels quals havia presenciat des del principi.

Eva Gabrielsson va explicar tots aquests problemes amb un llibre “Stieg y yo”, publicat al 2011. Però no només els seus problemes amb els Larsson, sinó també la trama del que hagués estat el quart lliurament de la saga Millennium d’haver viscut Stieg i del que sembla que va deixar 200 pàgines escrites. La vídua de Larsson revela que la novel·la explica la venjança gradual de Lisbeth Salander, contra tots els que li van fer mal, física o psicològicament. Per cada “fantasma o enemic del que s’allibera”, Salander esborra del seu cos el tatuatge que representa a aquella persona. Podríem trobar-nos amb un altre quart lliurament de la mateixa saga escrita per Stieg Larsson i Eva Gabrielsson? Sempre podrem comparar…

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies