"Ginesta per als morts" - Agustí Vehí
7Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Alrevès ens porta la reedició d’un llibre, la seva segona novel·la, que Agustí Vehí va escriure l’any 2010. Poc importen les dates i l’ordre en la bibliografia de l’autor perquè estem davant d’una història molt interessant. Molt més que una novel·la negra, és en realitat una mescla de gèneres que es beneficia de l’experiència i la formació que va acumular l’escriptor durant la seva vida.

Situada a l’Empordà, el llibre s’obre amb l’arribada de Jaume Planagumà a la seva nova destinació. Culte i solitari, el sergent s’haurà d’acostumar al nou entorn, ple de particularitats. Sense temps a instal·lar-se, una sèrie de crims aparentment no massa relacionats es converteix en la seva principal preocupació.

Com deia abans, la novel·la ens narra una història de crims però amb un doble vessant històric: d’una banda, es dóna molta importància a la guerra civil i a tot un seguit de búnquers presents a la zona; de l’altra es parla dels primers anys de la policia autonòmica catalana i com el seu desplegament era rebut pels diferents pobles de pagès. La formació com a historiador i la seva experiència a la Guàrdia Civil li proporcionen a la novel·la la seva principal virtut: la versemblança. Tot el procés que segueix la investigació sembla lògic i creïble; no és espectacular perquè se suporta en la realitat i en certa manera tots sabem que la realitat policial diària té poc a veure amb les sèries i pel·lícules que vénen dels Estats Units.

La lògica present en tot moment al llibre no el fa avorrit. Al contrari, l’autor sap com explicar el dia a dia de la unitat d’investigació de manera atractiva unint els procediments més tècnics amb narracions històriques de la zona i les rutines dels protagonistes. Els personatges estan molt vius i són molt reals: començant pel sergent, a estones massa culte pel seu entorn, i seguint per tots els membres de la comissaria, alguns d’ells descrits amb tres línies però que deixen entreveure una complexa història darrere. I acabem amb els particulars habitants de la zona, amb les seves històries i les seves manies, que contribueixen a la sensació de veritat que deixa el llibre.

No es pot oblidar el darrer personatge de la novel·la, l’Empordà, motor de la història i dels diferents esdeveniments, extraordinàriament descrit en els seus diferents aspectes i amb un atractiu que va més enllà de la platja o les dues o tres atraccions habituals. Vehí és capaç de donar vida a un territori no massa tractat en la literatura i la seva flora i la seva història es combinen per acabar construint una notable novel·la.

“Ginesta per als morts” no és un llibre espectacular ni una novel·la que promet emocions fortes. Estem davant d’un llibre interessant i entretingut, ben escrit, amb bons personatges i una trama que avança bé sense cap gir sorprenent. Si això és suficient o no per un lector, cadascú ho haurà de jutjar. Jo la recomano pel bon temps de lectura que m’ha proporcionat i per l’equilibrada mescla de treball policial i història que conté.Editorial: Alrevès
Web editorial
ISBN: 9788416328048
Pàgines: 255
Preu: 17 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X