Pequeñas bestias
7Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
9.5

“Pequeñas bestias” és molt més que divertimento, que La Cúpula ha tingut el bon gust d’apropar-nos, com de costum, en una cuidada edició. També és una fantàstica invitació a la reflexió, a esmolar l’enginy i relativitzar tot allò que donem per sabut. Darrera de l’allau d’insectes que volten per les divertides tires de Galantz s’amaga l’ombra del filòsof, com també passa amb la Mafalda de Quino, tan admirada per l’autor que fins i tot té un cameo en aquest petit gran llibre protagonitzat per uns insectes gairebé humans, potser massa humans…

Si ho pensen bé, tots alguna vegada hem comès un assassinat. Tots despreocupadament hem matat mosques a cops de palmell, trepitjat innocents escarabats, esclafat aranyes amb la vora d’un paper i una ganyota de fàstic. No ho considerem assassinat, és clar, potser perquè les “petites bèsties”, com diu Galantz, són això, massa petites, massa insignificants, per despertar la nostra empatia o la nostra compassió.

"Pequeñas bestias" de Daniel Galanz (Ed. La Cúpula)

Però afortunadament no tots en aquest món pensen igual. L’uruguaià establert a Buenos Aires Daniel Galantz ha decidit posar-se en la pell dels insectes, adoptar la seva perspectiva per llançar-nos una sèrie de reflexions, una successió d’enginyosos gags que ens obliguen a reconsiderar la nostra (sovint també insignificant) existència. Per això, en aquest àlbum s’interessa per la mirada microscòpica cap a tot el que en el gran pla panoràmic de la vida ens passa inadvertit. La seva visió és la del pla detall, en el qual l’ésser humà se’ns apareix com un gegant distant, com un colós sense ànima. El seu elenc inestable –com ell mateix l’anomena– està poblat per abelles i borinots, escarabats i paneroles, formigues, mosques i mosquits, mantis religioses i atees, polls, marietes, erugues, llagostes, aranyes, caragols… Per a tota aquesta variada fauna, el col·leccionista d’insectes disposat a travessar-los amb una agulla és abans de res “un maleït inquisidor”. A les nits, mentre dormim, les formigues ens bufen a cau d’orella els seus missatges subliminars, perquè deixem d’amargar-los l’existència: “No fer molles en menjar, no tapar sucrera, no comprar Raid, no escombrar”. I els cucs, atrapats en un test també somien, com nosaltres, amb viatjar més enllà de l’horitzó.

"Pequeñas bestias" de Daniel Galanz (Ed. La Cúpula)

Com veuen, tot depèn del punt de vista i aquesta és la principal grandesa d’aquest còmic, ideal per a una intensa lectura estiuenca: posar la mirada sobre aquestes “petites bèsties”, les vides de les quals no acostumem ni a tenir en consideració. Reivindiquem, doncs, la capacitat de Galantz per aplicar el seu talent a la comèdia i el drama en miniatura, a l’existència minúscula, a la visió en pla detall. Si us plau, no aixafin als insectes: ells són, per aquesta vegada, els autèntics protagonistes d’aquesta petita delícia que val la pena descobrir.Editorial: La Cúpula
Web editorial
Pàgines: 132
Preu: 14 €
Guió: Daniel Galantz
Dibuix: Daniel Galantz
Format: 20 x 17,2 rústica, blanc i negre
ISBN: 9788416400010


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X