De la AMC han sortit sèries del nivell de “Breaking Bad”, “Mad Men”, “The walking dead” o “Hell on Wheels”. I des de 2014 pot sumar “Halt and catch fire” al seu catàleg d’alta qualitat. Una sèrie per ara quasi de culte que volem reivindicar i que ens transporta no molts anys enrere, a una època en que Internet, els portàtils i el poder compartir experiències online encara eren somnis d’un grup reduït de visionaris. Les seves cartes: uns personatges ben treballats, uns actors en estat de gràcia, una acurada ambientació i uns guions interessants. Us expliquem el què cal saber per decidir si us voleu embarcar a veure’n els seus 20 capítols:

SABER DE QUÈ VA LA SÈRIE

Situada a Dallas a principis dels 80, “Halt and catch fire” ens transporta a una època en que els ordinadors començaven a revolucionar el funcionament de les empreses i la vida personal de la gent. El mercat està dominat per IBM i noms com el de Bill Gates o Steve Jobs sonen amb força en un món de pesades màquines monocrom. Un magnètic executiu de vendes, un enginyer en hores baixes, la seva talentosa dona i una brillant programadora antisocial, són el curiós grup de visionaris que pujaran a l’onada de canvis que alteraran per sempre el curs de la història. La seva primera missió: crear per la companyia Cardiff Electric un ordinador que sigui més ràpid, més barat i més lleuger que els de IBM i, a poder ser, el primer portàtil del mercat.

Halt and catch fire

DEIXAR-SE ATRAPAR PER UNS PERSONATGES MAGNETICS

Gran part de l’interès de “Halt and catch fire” recau en el treball de personatges que s’ha fet a la sèrie i en la magnífica interpretació dels actors. L’acció gira, principalment, al voltant de quatre protagonistes. El fet que cadascun tingui personalitats molt diferenciades, caràcters gens plans i maneres diverses de viure i veure la vida, fa que resultin interessants en les seves múltiples capes i també en les seves interrelacions. Així, el qui importa potser fins i tot més que el què.

Joe MacMillan (Lee Pace). En Joe és una força de la naturalesa. Un home visionari capaç de veure possibilitats i camins futurs on els demés ni tan sols veuen indicis. El seu olfacte per les possibilitats de la tecnologia, tant a nivell econòmic com de canviar la vida de les persones, va molt per endavant dels que el rodegen. Això acompanyat de la manca d’escrúpols i d’una labia capaç de convèncer un esquimal que necessita comprar gel, fa que generi tanta atracció com repulsa en els demés. Unes enormes cicatrius, una relació familiar difícil i la seva sortida poc clara de IBM són alguns dels traumes que arrossega aquest home aparentment tant segur de sí mateix.

Gordon Clark (Scoot McNairy). En Gordon és un geni de l’arquitectura d’ordinadors, capaç de muntar i configurar el que sigui. Però el fracàs en el projecte de muntar el seu propi ordinador quan anava a presentar-lo en una important fira va ser un cop dur del que no ha aconseguit refer-se. Autoreclòs en una existència on intenta passar desapercebut, té una feina gris que no el motiva i passa de puntetes en una vida familiar de la que no participa massa. A més, té tendència a recórrer a l’alcohol quan no sap enfrontar-se a la realitat. Però en Joe veurà en ell el potencial per fer realitat la idea de crear un ordinador capaç de competir amb els omnipresents IBM i li tirarà l’ham perquè en Gordon s’apunti al projecte i intenti sortir del pou.

Lee Pace i Scoot McNairy a "Halt and catch fire"

Cameron Howe (Mackenzie Davis). La Cameron és una outsider total, una jove que no encaixa en els cànons establerts, que vesteix com vol, fa el que vol i diu el què vol. Però també és una de les ments informàtiques més brillants que hi ha, capaç de fer realitat l’impossible amb un teclat a les mans. Tot i que per fora pugui semblar una noia dura, té una visió romàntica i idealista de la tecnologia, a la que vol aconseguir dotar d’ànima. Quan en Joe es creua en el seu camí, es convenç de que anar a la facultat no mereix la pena i que posar-se a la pràctica és la manera de revolucionar el món.

Donna Clark (Kerry Bishé). Filla de família benestant, la dona d’en Gordon té una carrera en informàtica i una ment brillant per les matemàtiques i la música. A més és la mare de dues nenes i ha aconseguit mantenir família i vida laboral amb aparent èxit. Fins que el fracàs en la creació d’un nou ordinador va sumir el seu marit en una depressió i ella va haver de redoblar esforços per mantenir el vaixell flotant. Tot i que el recolza incondicionalment, la Donna no pot evitar sentir certa frustració personal i laboral i que potser seria més feliç si de tant en quant deixés de posar els seus somnis i habilitats en segon pla.

Kerry Bishé i Mackenzie Davis a "Halt and catch fire"

TENIR GUST PER LA HISTORIA MODERNA, AQUELLS BOJOS 80

Un altre dels punts forts de la sèrie és la seva ambientació i com aconsegueix submergir-nos en la bogeria tecnològica que van ser els vuitanta. De fet, tot parteix d’un fet real, quan l’empresa Compaq va posar-se a crear un clon d’un IBM fent enginyeria inversa sobre el xip amb els codis d’arrancada de la màquina. Però més enllà d’això, es posa atenció en diversos detalls que abarquen el vestuari, la decoració de cases i empreses, les màquines, els jocs d’arcade als que juguen els personatges, la música que escolten, les pel.lícules que comenten…

A nivell informàtic resulta interesant fer aquest petit pas enrere per veure com no fa pas tants anys no existien ni iPads ni smartphones, els ordinadors eren maons grisos amb disqueteres i mòdems que pitaven en conectar-se, les pantalles no tenien colors i els jocs amb imatges de pocs píxels tenien mecàniques addictives però rudimentàries. I sobre aquesta base i gràcies a la visió d’uns quants veiem com van començar a néixer conceptes que avui ens semblen comuns o fins i tot ja superats: els portàtils, els antivirus, el hosting, les sales de xat, les comunitats online, Internet, els jocs en línia,…

IMPREGNAR-SE DEL SEU RITME I ESTAR DISPOSAT A TRENCAR ESQUEMES

Aleshores aquesta és una sèrie per informàtics? Doncs no exclusivament. Està clar que el món tecnològic té un pes fonamental a “Halt and catch fire” que atraurà més als afins i quan s’ha de parlar d’ordinadors es fa amb els termes tècnics que correspon. Però no entendre el que és una BIOS no perdrà ningú perquè a la sèrie hi passen moltes més coses màquines a banda.

Mackenzie Davis i Lee Pace a "Halt and catch fire"

També cal deixar clar que això no és “IT crowd” ni cap comèdia sobre informàtics frikis. És un drama i que, com comentàvem, posa molta cura en els personatges, en els seus èxits i fracassos, els seus anhels, les seves relacions personals i laborals. I amb unes trames que reflecteixen molt bé la pressió que es devia viure en aquella època i com passa factura als protagonistes.

Sense que el tempo sigui frenètic, no és tampoc una sèrie d’acció o misteri, els capítols tenen ritme i contínuament van passant coses. Els guionistes tenen l’habilitat d’anar explorant nous temes a cada capítol, alguns ben atemporals, i, quan pensem que ja ho sabem tot d’un personatge, ens en deixen veure noves facetes. A més, el pas de la primera temporada a la segona suposa també una trencada d’esquema, ja que si a la primera tanda són sobretot els personatges masculins els que marquen la línia, a la segona són elles i les seves aventures les que agafen el protagonisme.

EL MOMENT DE LA PROVA

Poca més hi ha a dir sense entrar al terreny dels spoiler. La prova definitiva, si us convenç l’anterior, és veure la sèrie. No és una sèrie d’audiències milionaries però es mereix més que quedar-se en mer producte de culte. Veure’n tres o quatre capítols és suficient per decidir si us enganxa o no.

Per ara “Halt and catch fire” es composa de dues temporades de 10 capítols cadascuna. La AMC està encara estudiant si dóna llum verda a una tercera, que esperem que sí es produeixi perque la sèrie ho val i el final del que hem vist fins ara deixa la porta oberta a terrenys interessants.HALT AND CATCH FIRE

Creadors: Christopher Cantwell i Christopher C. Rogers
Directors: Juan José Campanella, Karyn Kusama, Larysa Kondracki, Phil Abraham
Intèrprets: Lee Pace, Scoot McNairy, Mackenzie Davis, Kerry Bishé, Toby Huss, Cooper Andrews, Aleksa Palladino
Productors executius: Melissa Bernstein, Christopher Cantwell, Mark Johnson
Durada dels capítols: 45 minuts. 2 temporades de 10 capítols cadascuna
Data d'estrena: 8 de març de 2014
Cadena Emissió: AMC


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies