IAN
8.5Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

IAN són les sigles d’Intel·ligència Artificial Neuromecànica, però també el nom d’un robot soldat creat per ajudar en situacions de combat en les quals les seves parts humana i robòtica es posen a prova.

El 2003 els autors francesos Fabien Vehlmann i Ralph Meyer van publicar el primer tom de la seva minisèrie gràfica IAN, publicant el quart i últim el 2007. Vuit anys després d’aquest lliurament, l’editorial Spaceman Books fa arribar de nou al nostre territori la versió integral de la història amb totes les aventures del robot IAN.

Amb Meyer als llapis i Vehlmann al guió, aquesta novel·la gràfica, exemple d’un tipus de còmic europeu amb moltes aproximacions a l’americà, ens explica les peripècies d’un subjecte robòtic amb intel·ligència artificial en la seva fase de prova com a soldat de nova generació. Enviat a missions d’alt risc, és vist com una peça clau en la lluita per la pau pels seus creadors, però com un membre prescindible i dany col·lateral pels seus companys d’equip.

Tot i ser part del cànon gràfic europeu i fent múltiples referències a aquest (per exemple plantejant la història just 100 anys després de la mort de Antoine de Saint-Exupéry), aquest conte futurista beu molt del còmic americà, situant-se fins i tot a Estats Units com a lloc d’origen i fent també referències a aquest tipus de còmic (un personatge llegint a Batman o un cameo directe de Spider-Man).

Vinyetes de "IAN" Vehlmann i Meyer - ECC

Però el més important de IAN no és el seu plantejament inicial ni la història de la seva publicació, sinó el missatge que la seva narració amaga. IAN parla d’un nou tipus d’ésser viu, un robot creat a la imatge i semblança d’un humà, que compleix la majoria de similituds però amb moltes millores en relació amb el seu original. És el primer subjecte d’una nova raça que no solament simbolitza la lluita de l’humà contra la màquina, sinó l’enfrontament entre el nou i el vell, el fill contra el pare.

Tot i així, al moment en què se situa la ficció IAN és nou per al món però no per als seus creadors i entrenadors, ja que porta 11 anys vivint com un animal retingut però serè que ha dedicat la seva vida a aprendre dels seus errors fins a estar preparat per dur a terme la missió per la qual va ser creat. Durant aquests 11 anys, IAN ha viscut tranquil, sense sentir que era diferent a ningú i sense sentir el menyspreu del que no el  considera igual. És el contacte amb el món exterior i l’horrible d’aquest el que provoca que IAN estigui arraconat i marginat pels seus companys al món amb qui no arriba a connectar.

IAN segueix definint ments 12 anys després de la seva publicació original. Pel bé i el dolent, el món no ha canviat tant durant aquesta dècada i fa que IAN sigui una lectura obligatòria i una gran obra dins del còmic europeu i fins i tot americà. Aprofitin aquesta nova edició integral per poder gaudir enterament d’aquesta història.Editorial: ECC
Web editorial
Pàgines: 208
Preu: 35 €
Guió: Fabien Vehlman
Dibuix: Ralph Meyer
Format: Color Cartoné


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies