"El misterio de la mosca dorada" d'Edmund Crispin
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Impedimenta segueix avant amb la recuperació de les obres d’Edmund Crispin. En aquest cas ens trobem amb el primer cas de Gervase Fen, el professor detectiu que tan aviat resol un cas com a molesta i enfada a totes les persones que hi ha a la seva al voltant. Això sí, per fer gaudir a un públic que no pot més que rendir-se davant l’enginy d’escriptor i personatge, veritables fonts de diversió.

Les companyies de teatre solen ser sempre un formiguer de comentaris. Però poques són tan intrigants com la que es troba actuant en aquests moments a Oxford. La jove i letal Yseut, actriu mediocre i maliciosa, és el centre de totes les mirades, encara que el seu principal talent consisteix a destrossar les vides dels homes que l’envolten. Fins que és trobada morta en estranyes circumstàncies. Per fortuna, entre bastidors es troba l’excèntric professor Gervase Fen, qui troba un plaer més gran en resoldre crims que en ensenyar literatura anglesa. I com més investiga el cas, més compte es dóna que tot aquell que coneixia a Yseut hauria estat candidat a assassinar-la; però serà capaç Fen de descobrir qui ho va fer en realitat? El cadàver de la jove ha deixat una pista reveladora: una reproducció d’un estrany anell en forma de mosca daurada.

Ens trobem, de nou, davant un plantejament clàssic: una persona morta, molts sospitosos amb els quals ella havia tingut problemes i disputes i algunes pistes. Aquestes últimes no passaran desapercebudes per a un atent Fen, que serà capaç de treure a les seves caselles a totes les persones involucrades amb el simple objectiu de cimentar la seva fama com a detectiu aficionat. Crispin resol la trama de forma perfecta, prenent els diferents elements i buscant una explicació rebuscada però lògica. A més, una de les principals virtuts d’aquesta novel·la és la gran quantitat de reflexions que inclou: ja siguin disquisicions sobre l’origen dels crims, paral·lelismes entre l’art detectivesc i la crítica literària o l’ús d’una obra teatral com a reflex de la trama de misteri.

És possiblement la novel·la de Fen amb més reflexions d’aquest tipus i també és la que, sent perfectament entretinguda, resulta més lenta. Vull pensar que, sent la primera, l’autor va ser depurant el seu estil perquè les notes s’integressin millor i de forma més dinàmica. La resta de títols de Crispin que he llegit són molt més ràpids, més inquiets, també menys reflexius i crec que això li va molt bé tant al personatge com al tipus de narració (sempre amb un rerefons còmic) que aborda l’autor.

“El misteri de la mosca daurada” és un altre gran encert de Impedimenta, una novel·la divertida, que es llegeix bastant ràpid i que ens permet conèixer els primers passos d’un excel·lent personatge. Seguim completant la biblioteca Gervase Fen.Editorial: Impedimienta
Web editorial
ISBN: 978-84-15979-54-8
Pàgines: 336
Preu: 22,50 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies