Los felices 90’s
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Edicions La Cúpula recupera Los felices 90’s, excel·lent crònica underground d’una Barcelona lliure, salvatge i preolímpica, que ens explica els embolics sentimentals i sexuals d’una família poc convencional.

Per a Boada i OnliYú –gent intel·ligent, sens dubte– les Olimpíades del 92 no van ser un moment d’epifania col·lectiva –recorden aquella cançoneta, que ara torna com un record cruel, de “la millor ciutat del món”?–, sinó més aviat el preocupant moment d’idiòcia col·lectiva en el qual, sense que ens adonéssim, tot es va començar a esgarrar. Va ser llavors quan Pascual Maragall (que, per algun motiu que se m’escapa, és encara l’últim dels “intocables” de la nostra política) va lliurar la ciutat als arquitectes, els urbanistes, els dissenyadors, els constructors i els especuladors de tota mena, que es van fer d’or, es clar, mentre la majoria dels ciutadans, una mica més escurats que abans, presumien no se sap molt bé de què. Pel camí, es van perdre moltes coses, entre d’altres una Barcelona molt més sincera i descarnada, menys sintètica i impostada, sens dubte més atractiva i “real”, que ara Los felices 90’s ens permet revisitar.

Los felices 90's de Pepe Boada i OnliYú

El dibuixant Pepe Boada i el guionista José Miguel González Marcen (aka OnliYú) van deixar un testimoniatge urgent però molt encertat d’aquella ciutat hedonista i una mica salvatge, condemnada a desaparèixer ràpidament, en una sèrie de cròniques comiqueres, publicades al seu moment en la mítica El Víbora, i que ara La Cúpula ha tingut el bon gust de recuperar en una edició de gran format i de preu més que ajustat. Com els seus propis creadors han confessat, van ser històries fetes a tota pressa, pensades per cobrar i poder arribar a final de mes. Però el cas és que han resistit molt bé el pas del temps, i avui se’ns presenten com a) un interessant document sociològic d’allò que hauríem pogut ser, si no hagués arribat l’Armaggeddon del 92 i b) un fantàstic còmic underground sobre les aventures i desventures de Luz, un “esperit lliure” al que val la pena conèixer millor.

Luz és, segons pròpia confessió, una pija sense massa interès per madurar. Els seus fills, Juana i Cristian, són un parell de bales perdudes, disposats a seguir els passos de la mare, la qual cosa donarà lloc a tot tipus de situacions dislocades, poc aptes per a devots de la institució familiar. En “Los felices 90’s” trobaran joie de vivre passada de voltes, comèdia d’embolics amb tocs punk, refrescant iconoclàstia, comentaris metalingüístics i sobretot molta, molta diversió. Facin-me cas i no deixin escapar aquesta rodanxa de llibertat, testimoniatge d’una època que, ai, ja no tornarà.Editorial: La Cúpula
Web editorial
Pàgines: 132
Preu: 15,90 €
Guió: OnliYú
Dibuix: Pepe Boada
Format: 21 x 29, rústica, blanc i negre
ISBN: 9788416400027


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies