"El buen relato" de Coetzee/Kurtz
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

La història de la pròpia vida esdevé un constructe elaborat per a guarir-nos d’un món no sempre amable. Allò que expliquem de nosaltres s’estableix com una veritat modelada per artificis, a voltes, dissonants amb els actes veritables. El novel·lista i premi Nobel de literatura J.M. Coetzee dialoga amb la psicoterapeuta Arabella Kurtz sobre el sentit de la vida a través del relat. Les interseccions o llunyanies que s’estableixen entre ficció i veritat esdevenen el nucli motor d’aquest llibre. La cerca d’un camí adequat que ens alliberi troba el contrapunt en aquest diàleg a dos amb «convidats» d’excepció: Cervantes i Dostoievski, per un costat; i Freud i Melanie Klein, per un altre.

En un intercanvi de parers que furga amb la intenció de descobrir quina és la millor manera d’arribar a conèixer-nos, si és que hi ha alguna possibilitat de fer-ho, els interrogants es van succeint. En aquest sentit s’inicia una recerca del bon relat, d’aquell que hauria de destapar-nos i alliberar-nos al mateix temps. Una qüestió ens persegueix paràgraf rere paràgraf: fins a quin punt és important que allò que ens expliquem sigui veritat?

I és que la veritat i la certesa se separen. Des de la psicoanàlisis, més enllà dels fets està la interpretació que el pacient fa de la realitat. Una interpretació que el té atrapat o immers en un dolor del qual es vol desprendre. Canviar la perspectiva permet observar una altra realitat; despullar-se d’aquells elements que ens lesionen ens hauria de permetre començar a conèixer-nos. Com podem anar deduint, a mesura que engolim el llibre, la frontera entre realitat i ficció és molt fina. Les diferències entre un novel·lista i un psicoterapeuta tenen punts de trobada i de destrobada. “El buen relato”, construeix una narració a base d’unes preguntes-resposta que, sovint, esdevenen recursives. Sense respostes contundents i on s’obren altres interrogants. Així doncs, els dubtes i les incerteses van teixint la història d’aquesta particular sessió psicoterapèutica.

La narració emergeix tant del propi individu com del col·lectiu com una manera de comprendre el propi món. La usem com a eina per a entendre’ns a nosaltres mateixos però no sempre de la millor manera. La psicoteràpia, en aquest sentit, s’apropa a la novel·la (tot i que aquesta afirmació podria ser perfectament reversible), res és el que sembla a priori. A poc a poc, anem descobrint motius ocults, històries fosques, perquès contigus. De la mateixa manera, el llibre no segueix una estructura novel·lística a l’ús. Com si es tractés d’un tractament psicoterapèutic, a mesura que narrem emergeixen nous elements. I els temes giren sobre el seu propi eix per a reubicar-se, per a tornar-se a explicar des de noves perspectives.

El llibre de Coetzee i Kurtz, doncs, podria definir-se com una interessant aproximació a la teràpia psicoanalítica des de la novel·la. Una reflexió profunda sobre l’ésser humà que ens enriqueix i il·lumina en un camí ple de penombres. Amb un relat clar i entenedor. Farcit de metàfores i exemples pràctics a la cerca de respostes guaridores. Encuriosit per la importància d’allò que ens expliquem, Coetzee indaga en la veritat i la mentida, en el patiment i el gaudi, en la ficció i la teràpia psicoanalítica. I és en aquest darrer punt on el paral·lelisme entre novel·la i psicoanàlisi dóna tombs, pren carrerons sense sortida, pendents de pujades impossibles i s’apropa a penya-segats vertiginosos. Per a la fi, intuir que ambdós camins no estan tan allunyats l’un de l’altre.Editorial: Literatura Random House
Web editorial
ISBN: 9788439730354
Pàgines: 192
Preu: 17,90 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies