"La balada de Sam" - Javier Márquez Sánchez
9Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Amagat entre les tones d’obres que inunden les llibreries, el risc que petites joies com aquesta novel·la de Javier Márquez Sánchez passin desapercebudes és desgraciadament probable. Els compassos del màrqueting i l’atenció mediàtica dirigeixen els seus ulls a altres llibres, mentre que una novel·la com “La balada de Sam”, que treu el cap tímidament a l’espai editorial, té tot allò que un pot buscar en un llibre: una trama excel·lent, personatges meravellosos i una càrrega emocional tan gran que ens contagia com a lectors d’una malenconia de la qual és difícil desenganxar-se.

“La balada de Sam” explica, en primer lloc, la història de Frank, un home que viu barallat amb el seu passat, amb el record d’un pare que els va abandonar. Necessita saber què és el que va passar, necessita enfrontar-se amb ell de debò una vegada per aclarir aquesta ruptura radical. La casualitat el col·loca davant d’una pista i de la promesa de més informació. Així, emprèn un viatge a un petit poble al nord de Mèxic darrere dels passos del seu pare, que va estar relacionat amb Sam Lonergan, l’últim gran director maleït de Hollywood. A Triunfo, el camí de Frank coincidirà amb el de Lonergan, el seu pare i dues grans famílies locals, els Vargas i els Aguilar.

Javier Márquez Sánchez ens parla de la cerca de la identitat i de la trobada amb el jo més primitiu i més bàsic, el que ens dóna forma, que es troba associat a la història dels nostres orígens. Frank té una vida estable: és periodista i escriptor d’èxit, no té problemes econòmics, és un seductor i està casat, encara que el seu matrimoni passa per una gran crisi. Però se sent buit; el conflicte interior amb un pare que els va abandonar l’ha consumit i l’ha portat a l’alcohol i a no estar present a la seva pròpia vida. L’autor presenta tot això i l’origen del viatge de Frank a les primeres pàgines del llibre, d’una manera precisa però alhora ràpida, sense entretenir-se però sense obviar cap detall important que després necessitem per completar tota la història.

Després d’aquesta primera part comença el viatge i la novel·la ens introdueix en l’exotisme del petit poble mexicà i els seus personatges, alguns estereotipats però molt reals, uns altres al marge de convencionalismes. La novel·la es pausa, com es pausa la vida a Triunfo, i ens comença a explicar històries del director maleït, de les famílies locals, de joves periodistes que anhelen viure emocions fortes, de dones que han sofert per amor i per desamor i, per descomptat, del pare de Frank. Márquez Sánchez ens descriu al llarg de la novel·la un conjunt de personalitats complex i interessant, tots ben descrits, tots tangibles. Des de Sam Lonergan inspirat en Peckinpah i les seves embogides aventures i la seva vida al límit, fins a Rosario, la propietària de la taverna que tenyeix d’amargor i esperança totes les anècdotes que explica, els personatges destaquen en cadascuna de les seves intervencions i donen cos i forma tant a Frank (que després del primer terç de novel·la resultarà més desdibuixat) i al seu pare.

L’autor posa la mateixa cura a l’hora de descriure escenaris i costums locals. De la mateixa forma no s’oblida de donar-li forma de necessari culebrot a alguns dels episodis que explica. Però el més important és que és capaç d’imprimir tones d’emoció a cadascuna de les pàgines del llibre. Cada anècdota, cada petita història és tan real i tan propera que ens portarà a pensar en algun episodi de la nostra vida (per molt que no se sembli gens a l’afable existència a Triunfo) i el progressiu “retrobament” de Frank amb el seu pare és un bàlsam tant per al personatge com per als lectors.

“La balada de Sam” és una novel·la excel·lent, una mostra de literatura escrita des del cor i l’emoció més sincera, sense caure en el romanticisme barat. Connectem amb els records de Frank com si ho féssim amb els nostres i els seus descobriments, els de les seves arrels i els de les veritables raons de l’abandó del seu pare, ens porten a explorar i emprendre el nostre propi viatge, al Triunfo que tots portem en el nostre interior.Editorial: Alrevés
Web editorial
ISBN: 978-84-16328-05-5
Pàgines: 320
Preu: 18 €
Sobre l’autor: Javier Márquez Sánchez (Sevilla, 1978). Escriptor i periodista, viu a Madrid, actualment és subdirector de l’edició espanyola de la revista Forbes. Col•labora habitualment en altres mitjans de prensa i ràdio. Les seves primeres publicacions van ser llibres relacionats amb el món de la música, com Paul Simon y Art Garfunkel. Negociaciones y canciones de amor (2004), Rat Pack. Viviendo a su manera (2006). En el camp de la narrativa és autor de les novel•les La fiesta de Orfeo (2009), Los rebeldes de Crow (2011), Letal como un solo de Charlie Parker (2012) i Afilado como un blues a medianoche (2013).


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies