Sitges 2015 promet emocions fortes del millor cinema de gènere. Avui, Àngel Sala en roda de premsa, ha fet un avanç de la programació d’una edició que tindrà com a leit motiv la mítica Seven, de David Fincher, de la qual en fa 20 anys de la seva estrena. El Festival d’enguany reunirà el Schwarzenegger més atípic i l’últim Takashi Miike amb els petits zombies d’Elijah Wood a ‘Cooties’ i la brillant ‘Victoria’

Maggie

L’ampli univers del fantàstic es reflectirà a Sitges 2015 amb una programació que recollirà l’heterogeneïtat actual del cinema de gènere: un mosaic que va dels films d’autor als més comercials. Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya dedicarà una atenció especial a la nova onada de gènere que s’ha creat a Japó, al fenomen de la nova sèrie B nord-americana, amb clara tendència a l’autoria, o a l’emergent fantàstic iberoamericà, amb la segona edició del focus “Blood Window”, organitzat en coordinació amb el segell creat pel mercat audiovisual Ventana Sur de Buenos Aires. Sitges 2015 arriba després que una quarantena de films de la darrera edició s’hagin estrenat a les sales.

La 48a edició del Festival –que se celebrarà del 9 al 18 d’octubre– oferirà grans títols esperats pel públic, com la fosca i malenconiosa Maggie, d’Henry Hobson, protagonitzada per un inusual Arnold Schwarzenegger enmig d’una apocalipsi zombie gens adrenalítica; The Gift, de Joel Edgerton, la nova aposta de la Blumhouse, nova factoria del terror a Hollywood creada per Jason Blum, productor de les sagues “Insidious” o “The Purge”; la impactant Victoria, de Sebastian Schipper, la sensació de la Berlinale, que està marcant l’any cinematogràfic i que va ser rodada en un únic pla seqüència de 140 minuts amb la catalana Laia Costa; o Life, d’Anton Corbijn, amb Robert Pattinson, una pel·lícula que deconstrueix la llegenda de James Dean.

En el seu vessant més disbauxat i noctàmbul, Sitges també exhibirà films com Cooties, una altra epopeia de zombies amb Elijah Wood com a protagonista, enfrontat a tot un col·legi de nens zombies; Deathgasm, de Jason Lei Howden, deliri gore a ritme de màgia negra i death metal, o Contracted: Phase II, la seqüela de “Contracted”, que va triomfar entre el públic de matinada a Sitges 2013.

Slow west

Títols mediàtics, grans autors i noves promeses

L’aposta dual de Sitges permetrà exhibir el treball de grans realitzadors ja consagrats –i fins i tot amb historial dins del certamen– i les propostes noves de joves autors que són objectiu estratègic de Festival i que ha donat fruits sensacionals en els últims anys, tant a nivell nacional com internacional. Així, torna a Sitges el cinema del director belga Jaco Van Dormael, que va triomfar el 2010 amb “Mr. Nobody”, i que ara presentarà a la Secció Oficial a Competició Le tout noveau testament, la pel·lícula més comentada de la passada Quinzena de Realitzadors de Cannes, on l’actor Benoit Poelvoorde interpreta al mateix Déu, un pare de família odiat pels seus.

Els grans noms es concentraran en la cada vegada més consolidada secció Noves Visions, amb Last Days in the Desert, de Rodrigo García, crònica de les temptacions de Jesús (Ewan McGregor) en el desert; Strangerland, de Kim Farrant, drama de tons fantàstics a l’estil del cinema australià dels 70, protagonitzat per Nicole Kidman; Partisan, d’Ariel Kleiman, una distòpia de contorns apocalíptics amb un gran Vincent Cassel, o una de les triomfadores de Sundance, Slow West, de John McLean, un western surrealista i fantasmagòric interpretat per Michael Fassbender. A Noves Visions també es presentaran títols més experimentals com el mockumentary The Visit, de Michael Madsen; H., de Rania Attieh i Daniel Garcia, una obra poètica i visualment impactant de ciència ficció que va triomfar a Sundance i Berlín. També hi seran la radical producció coreana Coin Locker Girl, de Jun-hee Hano; el retorn de clàssics del cinema d’autor més arriscat com Michael Almereyda i el seu peculiar Experimenter, protagonitzat per Winona Ryder, o Mitchell Lichtenstein, amb el seu conte sobrenatural Angelica, un altre exemple de cinema fantàstic amb aire femení del director de Teeth.

Sitges apostarà per nous autors que trepitgen fort en el fantàstic contemporani com Jon Watts i el seu Cop Car, un conte de l’estil americana comparable a clàssics com “La noche del cazador” o “Sangre fácil”. Watts, després del seu èxit a Sundance, ja ha estat fitxat per Marvel per ser l’encarregat de reflotar la saga Spider-Man. Un altre fenomen de culte instantani del 2015 és, sens dubte, Turbo Kid, dirigida a sis mans per François Simard, Anouk Whissell i Yoann-Karl Whissell, que uneix en clau de nostàlgia vuitantera els universos de “Mad Max” i “The Goonies”. I atenció a Ludo, una producció índia d’horror dirigida per Q & Nikon, que és una de les revelacions de l’any, a mig camí entre el més pur Lucio Fulci i el més personal Rob Zombie. També hi haurà lloc per als remakes, en aquest cas del mític film de Mario Bava Rabid Dogs, ara de la mà d’Eric Hannezo, o de la polèmica Martyrs, dirigida pels germans Goetz i produïda per Peter Safran i Jason Blum.

La secció dedicada a les sèries, Serial Sitges, patrocinada per Fnac, inclourà l’estrena del primer capítol de la segona temporada de Les revenants, sèrie francesa creada per Fabrice Gobert, un drama coral d’atmosfera opressiva i bellesa innegable que explora el concepte de la resurrecció. “Les revenants” es basa en un film francès homònim, dirigit per Robin Campillo i presentat a Sitges 2004, i ha servit d’inspiració a la sèrie nord-americana “Resurrection”.

Apocalypse: The Great War of the Underworld

Japó, protagonista

Sitges sempre ha estat fidel a la collita asiàtica de l’any i el 2015 es confirma l’auge del cinema japonès. Noms ja consagrats des de fa dècades demostraran la seva bona forma, com Takashi Miike amb el seu excel·lent Yakuza Apocalypse: The Great War of the Underworld, una de les sensacions de Cannes, on el genial realitzador (Gran Premi Honorífic de Sitges 2013) reprèn els seus orígens i crea un brillant deliri a força de yakuza, vampirs i fi del món. L’apocalipsi versió manga és el gran protagonista d’Ataque a los Titanes i Ataque a los Titanes 2, el fin del mundo, adaptació cinematogràfica de l’èxit editorial d’Hajime Isayama que es gaudirà en dues parts. A més, la secció Anima’t també presentarà un redux per a cinema del reeixit anime basat en el mateix manga.

L’animació estarà molt present a Sitges 2015. En aquest sentit, destaca la presència en Secció Oficial Fantàstic de Miss Hokusai, de Keichi Hara, autor que va enlluernar fa uns anys amb Colorful i que amb aquesta brillant pel·lícula de Production I.G. ha triomfat en el recent Festival Internacional d’Animació d’Annecy. De Japó també vindran els ja clàssics Shinya Tsukamoto amb el seu aterridor drama bèl·lic Fires on the Plain, o Sion Sono amb la divertidíssima Love & Peace, dues formes radicalment oposades d’entendre el cinema japonès avui.

Vulcania

Talent català

Com també és habitual, el cinema català tindrà una presència important a Sitges. Sumant-se als títols ja anunciats, com Segon origen, de Carles Porta, i El cadáver de Anna Fritz, d’Hèctor Hernández Vicens, oferirà les premières de Vulcania, opera prima de José Skaf, una distòpia de caire social produïda per Zentropa BCN i protagonitzada per Miquel Fernández i Aura Garrido, i l’últim film de la factoria Filmax, Summer Camp, debut en la direcció del guionista i escriptor Alberto Marini, apadrinat per Jaume Balagueró. Per la seva banda, la secció Noves Visions tindrà l’estrena de Sacramento, la primera obra de ficció de Carlos Cañeque, una irreverent història de bogeria que tanca la seva trilogia de plaer i dolor que completen els seus anteriors treballs “Queridísimos intelectuales” i “La cámara lúcida”.

Un cop més, dins la secció Noves Visions, l’apartat SGAE Nova Autoria recollirà els curtmetratges d’alumnes d’escoles de cinema catalanes. Els curts de ficció, animació i documentals seleccionats competiran pels Premis SGAE Nova Autoria al millor guió, millor direcció i millor música original.

Sitges 2015 també comptarà amb una exposició sobre l’artista Vicente B. Ballestar (Barcelona, 1929-2014), referent de l’època daurada del pulp, el còmic i la novel·la d’ambientació fantàstica.

Me and my Mates vs. the Zombies Apocalypse

Brigadoon i Sitges Zombie Walk 2015

La secció més alternativa del Festival proposa enguany una selecció de llargmetratges, entre els quals hi destaquen Villa Nabila, de Syafiq Yusof, que recull els fets reals sobre uns apartaments encantats a Malàisia; The Entity, un encreuament entre “Paranormal Activity” i “The Ring”, dirigit per Eduardo Schuldt; el film brasiler basat en terrorífiques llegendes urbanes O diablo mora aquí, de Rodrigo Gasparini i Dante Vescio, i Me and my Mates vs. the Zombies Apocalypse, una comèdia australiana dirigida per Declan Shrubb.

Pel que fa als documentals, Brigadoon projectarà Jirón, centrat en el realitzador mexicà Carlos Enrique Taboada, opera prima de Christian Cueva. El documental anirà acompanyat d’una retrospectiva a Taboada amb els films “Veneno para las hadas” (1984) i “Más negro que la noche” (1975), entre altres. La mítica actriu Me Me Lai, protagonista de diversos títols del corrent de films italians sobre caníbals –com “El país del sexo salvaje” (Umberto Lenzi, 1972), “Mundo caníbal, mundo salvaje” / “Ultimo mondo cannibale” (Ruggero Deodato, 1977)– presentarà Eaten Alive! The Rise and Fall of the Italian Cannibal Film, dirigit per Calum Waddell.

La tradicional Sitges Zombie Walk, la desfilada de morts vivents que any rere any recorre els carrers de Sitges, se celebrarà dissabte, 10 d’octubre.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies