"Cuentos Completos" de Kingsley Amis
9Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Amants de l’alcohol que viatgen en el temps cercant noves experiències, militars que lliuren batalles que no es relaten als llibres d’història, curiositats galàctiques en un univers molt, però que molt llunyà, són només una mostra de l’ampli ventall temàtic que ens mostra Kingsley Amis a Cuentos Completos. Gaudeixin d’un mestre de la literatura anglesa avançat al seu temps.

En primer lloc, la present publicació en castellà de tots els contes breus d’un dels més reconeguts escriptors de l’edat d’or de la narrativa anglesa ens obliga a agrair a la editorial encarregada d’aquesta tasca, Editorial Impedimenta, per la seva encertada decisió. Aquesta recopilació compila els relats que Amis va escriure al llarg de 50 anys. Els contes estan publicats en rigorós ordre cronològic, fet que ofereix al lector una visió de la evolució temàtica i narrativa de l’escriptor. L’autor es va iniciar en la poesia en una primera etapa, però la seva personalitat inquieta va deixar pas al gènere de la novel·la i el conte on va tenir gran èxit.

Kingley Amis comença els seus relats descobrint les diferències dins d’una estructura tan sòlida i a simple vista homogènia com és l’exèrcit. Aquesta primera sèrie de relats té tocs autobiogràfics, ja que l’acció es desenvolupa al llarg de la Segona Guerra Mundial, concretament al voltant del Cos Reial de Senyals, on Amis va prestar servei, abans de convertir-se en catedràtic d’anglès. Continuaran crítiques als serveis socials, contes sobrenaturals, una caricaturització de la crítica literària, una paròdia de Sherlock Holmes de la mà del seu infatigable company el Doctor Watson, histories d’amor i desamor, i especialment, les inclassificables bogeries d’un peculiar grup d’investigadors que desenvolupen els seus estudis al voltant de la beguda alcohòlica gràcies a uns imprevisibles viatges en el temps.

Alguns d’aquest contes comparteixen escenaris i protagonistes, d’altres pel contrari es troben aïllats com un petita illa en l’univers creatiu d’Amis. Aquest fet mostra el caràcter de Kingsley per desenvolupar el seu treball en funció dels seus interessos, reobrint històries i personatges que potser va escriure uns quants anys abans. Aquest inconformisme és el denominador comú en el conjunt dels textos, el fer de cada conte una unitat particular i única, diferent a les histories que la societat estava acostumada a llegir. El propi autor reflexiona a l’Epílogo sobre l’estat dels relats breus a la dècada dels vuitanta disparant dards als autors, al públic i als editors.

Cal destacar l’enorme talent narratiu de l’escriptor londinenc. El seu domini de la paraula el fa present a cada història. La mordacitat, l’acidesa, la bogeria, la sàtira i un fi humor negre embolcallen cada paràgraf i es dosifiquen en la seva mesura justa per dirigir cada conte cap a un objectiu, oferir al lector una experiència literària breu però intensa. Per això no escatima a utilitzar recursos com la poesia, la carta o fins i tot el text teatral per a refundar el concepte de conte.

Es tracta d’una obra que ve de gust i que resulta imprescindible per endinsar-se al mon d’aquest grandíssim autor, considerat per The Times com un dels deu millors escriptors anglesos posteriors al 1945. La seva varietat de gèneres i d’estil el fan més recomanable per a aquesta època estiuenca que acaba de començar. Com suggereixen alguns passatges del relats protagonitzats per Simpson (potser font d’inspiració del cognom del popular personatge d’animació televisiva), no hi ha res millor que un “Clarete” per acompanyar tan exquisida lectura.


Editorial: Impedimenta
ISBN: 978-84-15979-58-6
Pàgines: 576
Preu: 28,00€

Kingsley Amis va néixer al sud de Londres al 1922. Amic fraternal d'Edmund Crispin i Philip Larkin, va ser un dels màxims representants del moviment dels “Joves Airats” o “Angry Young Men”. L'èxit li va arribar al1954 amb la seva primera novel·la Lucky Jim. Va escriure més de cinquanta obres, entre elles vint novel·les, sis volums de poesia i les seves Memòries (1991). També va col·laborar en la redacció d'algunes de les novel·les protagonitzades per l'agent James Bond. Al 1990 va ser distingit amb l'Ordre de Cavaller de l'Imperi Britànic. Va morir el 22 d'octubre de 1995 a Londres.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies