“Persona” d’Erik Axl Sund
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Arriba a les llibreries la trilogia ‘Les cares de Victoria Bergman’. “Persona (Random House i Empúries) és el primer llibre d’aquesta saga i també el del seu(s) autor(s), Erik Axl Sund. Un nou fenomen de la literatura negra escandinava que ha venut tres milions d’exemplars a través de 38 editorials.

“Persona” es troba protagonitzat per dues dones. Per una banda la psicoterapeuta Sofia Zetterlund fa el seguiment de dos pacients difícils: Samuel Bai, un nen soldat de Sierra Leone, i Victoria Bergman, una dona greument traumatitzada des de la infantesa. Tots dos presenten símptomes similars de personalitat múltiple.

Per l’altra la detectiu Jeanette Kihlberg encarregada de la investigació de la troballa d’un cadàver desfigurat d’un jove d’origen estranger un tranquil parc al centre d’Estocolm. En primera instància, la policia li donarà poca prioritat al cas. No obstant això, molt aviat tindrà lloc un altre assassinat de característiques similars que fa pensar que tal vegada es tracti d’un assassí en sèrie.

La inspectora Kihlberg i la terapeuta Zetterlund es veuran formant equip en la resolució d’aquests casos. A mesura que la seva relació s’estreny, hauran d’enfrontar-se a les mateixes preguntes: com és possible que en una persona aflorin semblants trets de poca humanitat?, quan la víctima es converteix en botxí?

Curiosament rere una novel·la força femenina (els dos personatges principals són dones) s’hi troben dos homes suecs, com no, amagats sota l’àlies Erik Axl Sund. Són Jerker Eriksson (1974) i Hakan Axlander Sundquist (1965) que van fer-se amics a Estocolm (Suècia), on havien acudit per separat a estudiar art, un fotografia i l’altre escultura. Erik Axl Sund signa els títols “Persona” (2010), “Trauma” (que ja podeu trobar a la venda a les llibreries tan en català com en castellà) i “Catarsi” que conformen la trilogia d’”Els rostres de Victòria Bergman”.

Segur que en algun moment de la vostra vida us han parlat d’allò de plantejament, nus i desenllaç, com les parts que ha de tenir tota bona narració. Doncs “Persona” és només el plantejament de la història, una història que parla de la traïció i la vergonya, del cercle infinit que converteix la víctima en un altre botxí. En aquest primer llibre us mostraran els personatges, us els desvetllaran de mica en mica, us plantejaran els fets i en el primer punt de gir (i un de gros), us deixaran amb l’ai al cor i amb la necessitat de saber com continua tot plegat, us diran: “au, aneu a comprar el segon llibre” i ho fareu, perquè no us quedarà altre remei.

“Persona” és un thriller addictiu però, sobretot, inquietant i pertorbador per les foscors de les ànimes humanes que mostra. Navega enmig de botxins inquietants que generen víctimes que, a la seva vegada, impregnades del dolor i de la maldat viscudes acaben convertides també en botxins d’altres, només per mirar de sobreviure a l’horror viscut. Fa por endinsar-se però un cop a dins no pot sortir entre horroritzat i fascinat.


ISBN: 9788416195022
Pàgines: 408
Preu: 19.90 €

Erik Axl Sund és el pseudònim del duo suec d’autors Jerker Eriksson (1974) i Håkan Axlander Sundquist (1965). Håkan és enginyer de so, músic i artista. Jerker ha estat el productor de la banda de Hakan d'electro punk i actualment treballa com a bibliotecari en una presó. Erik Axl Sund signa els títols Persona (2010), Trauma (2011) i Catarsi (2012). Els tres volums junts formen la trilogia de Victòria Bergman. Aquestes novel·les fosques i addictives es van convertir en un èxit immediat a Suècia, tant de crítica com de públic. La trilogia de Victòria Bergman és l'últim fenomen literari de novel•la negra sueca i una fita en la novel·la negra contemporània en general.


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies