“El secret de Vesalio” de Jordi Llobregat
7Valoració

L’escriptor valencià Jordi Llobregat ens fa viatjar a una Barcelona gòtica en la seva primera novel·la, “El secret de Vesalio” (Destino/Columna), tot un fenomen editorial només publicar-se, ja es prepara la seva traducció a 18 llengües de tot el món.

Barcelona, maig del 1888. Al cap de pocs dies d’inaugurar-se la primera Exposició Universal del país, apareixen els cossos horriblement mutilats de diverses noies. Les seves ferides recorden una antiga maledicció de la ciutat oblidada durant molt de temps.

En Daniel Amat, jove professor resident a Oxford, rep la notícia que el seu pare ha mort, fet que l’obliga a tornar a Barcelona després d’anys d’absència. A partir d’aquest moment, es veurà arrossegat a la persecució d’un despietat assassí mentre s’enfronta a les conseqüències del seu propi passat.

En Bernat Fleixa, reporter del Correo de Barcelona, l’únic interès del qual és aconseguir una notícia que el faci famós, i en Pau Gilbert, un enigmàtic estudiant de medicina que oculta un inesperat secret, s’uniran a l’Amat a la recerca d’un antic manuscrit anatòmic que pot canviar la història del coneixement i que resulta ser el principal objectiu de l’assassí.

L’escriptor valencià Jordi Llobregat ens trasllada a una Barcelona gòtica –la seva mare era d’aquesta ciutat- en la seva primera novel·la, “El secret de Vesalio”, tot un fenomen editorial només publicar-se, ja es prepara la seva traducció a 18 llengües de tot el món. Un thriller històric al voltant de Vesalio, el pare de l’anatomia moderna. Cirurgià de monarques com ara Carles I i Felip II, aquest professional del segle XVI va modernitzar la disciplina dotant-la d’un aire més renaixentista: va canviar, per exemple, la manera d’ensenyar medicina i va introduir l’ús il·lustracions plenes de detall.

L’autor reconeix referents com Conan Doyle, John Connolly, Rosa Montero o fins i tot Tintín, qualsevol referència que suposi l’aventura i ritme trepidant. I de fet “El secret de Vesalio” és ben bé un reflex de tots aquests noms que pren com a referència. Mostra una ciutat a punt d’arribar a la modernitat amb l’electricitat i els llums elèctrics en els seus carrers, mentre que per altra banda mostra una Barcelona que recorda molt a un Londres victorià amb tota aquesta foscor, els crims i les clavegueres plenes d’éssers altament perillosos.

Si voleu un referent més proper el més evident és “L’ombra del vent”. Aquesta Barcelona d’aire fosc i misteriós amb aquesta mena de “dimoni” que recorre la ciutat a la recerca de víctimes recorda, inevitablement, recorda l’èxit de Carlos Ruiz Zafón.

“El secret de Vesalio” és un llibre trepidant amb punts girs sorprenents (potser seria agraït alguna pisteta que altra per aquells que ens agrada poder fer de detectius a les trames) pel lector mentre el mantenen atrapat de la primera a la darrera pàgina. L’autor combina encertadament el thriller amb el misteri, les tragèdies familiars i les aventures més trepidants amb la descripció d’aquesta Barcelona entre la modernitat i la foscor amb un llenguatge molt visual que, si coneixes la ciutat, et permet situa ràpidament en els espais.


ISBN: 978-84-664-1970-3
Pàgines: 544

Jordi Llobregat (València, 1971) és un apassionat per la història relacionada amb l’evolució i transformació de les ciutats. Manté un especial vincle amb Barcelona, ciutat natal de la seva família materna. El seu besavi va ser propietari de l'empresa de forges de la qual van sortir els fanals modernistes de Pere Falqués del passeig de Gràcia. Es va iniciar en l'escriptura a l'edat de dotze anys després de veure la pel·lícula Le magnifique, de Jean-Paul Belmondo i Jacqueline Bisset. En l'actualitat compagina l’escriptura amb la feina al capdavant d’una empresa dedicada a la realització de projectes de competitivitat territorial, desenvolupament comunitari i de ciutats. És formador, ponent en cursos, jornades i congressos professionals. És el director del festival de gènere negre València Negra. Ha participat en diversos llibres de relats i pertany al grup literari El Cuaderno Rojo.


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies