Phoenix
7Valoració

Avui arriba a les cartelleres el darrer film del director alemany Christian Petzold, guanyador de l’Ós de Plata al millor director al Festival de Berlín el 2012 amb ‘Barbara’, i que l’any passat presentava a la Secció Oficial del Zinemaldia aquesta ‘Phoenix’. En un Palmarès dominat pel cinema español, ‘Phoenix’ no va aconseguir la Conxa però Petzold va marxar de Donosti amb el premi Fipresci sota el braç i l’aplaudiment de la crítica.

Phoenix” és una història de diversos renaixements protagonitzada per una cantant (Nina Hoss) que durant la guerra va ser traïda i enviada a un camp de concentració. Quan recupera la llibertat, amb la cara totalment desfigurada, demana a un eminent cirurgià que la reconstrueixi perquè sigui el més semblant a com era abans (en aquest punt més val no capficar-se gaire en la credibilitat de la premissa). Ja recuperada de l’operació, tornarà a un Berlín devastat per la guerra per començar a buscar el seu marit, un pianista. Però quan per fi ho aconsegueixi, el retrobament amb el seu amor no serà el que ella esperava.

phoenix

Així, Petzold va establint un paral·lelisme entre la reconstrucció d’Alemanya i la de la seva protagonista, dos entitats que s’han de refer i redefinir partint pràcticament de cero. Primer ho faran intentant aferrar-se al seu passat, però mica en mica aniran descobrint que s’han de desfer de càrregues i records per poder seguir endavant.

I ho fa de manera que sap anar fent avançar la trama de forma subtil, lenta i delicada, sense estridències, però mantenint l’ombra d’un rere fons cruel amb la guerra, les traïcions i l’adéu a la persona estimada com a núvols permanents.Així Petzhold troba l’equilibri entre la brutalitat no explicitada i una emotivitat permanent que descarrega en la matisada interpretació de la seva protagonista.

El millor el director s’ho reserva pel final, quan a ritme de cançó culmina el seu film amb un enfrontament dels personatges a totes les veritats. Una forma interessant i diferent d’explorar les culpes i foscors de la guerra i el nazisme.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies