“El caso Telak” de Zygmunt Miloszewski
8Valoració

“El caso Telak” de l’escriptor polac Zygmunt Miloszewski, primer d’una trilogia –com no- ens mostra el costat més fosc de la societat en la qual viu i és, a més, la carta de presentació de l’impol·lut i interessant fiscal Teodor Szacki, el seu protagonista.

Un diumenge de primavera, en un antic monestir de Miłoszewski Varsovia, se celebra una teràpia de grup. La tranquil·litat dura poc temps ja que un dels participants apareix mort amb un ast clavat en l’ull. El fiscal Teodor Szacki assumeix les regnes d’aquest «Cas Telak», que gairebé acabarà per superar-ho i que el distraurà de la rutina del seu treball, de les notícies de Varsòvia i del món i del seu monòton matrimoni. La mecànica de la teràpia «de constel·lacions» és el punt de partida de la investigació: pot algun dels participants haver caigut pres de la seva pròpia ficció?

“El caso Telak” és el primer episodi de la trilogia, que transcorre en una Varsòvia grisa on Teodor Szacki s’enfronta a un més que probable cas d’assassinat en un antic monestir, en el qual un grup de persones.

Si comencen a ser massa habituals que tots els llibres -negres o no- portin associats una trilogia no ho és, en canvi, que el protagonista d’una novel·la negra sigui un fiscal i que els detectius quedin en segon pla. Teodor Szacki és elegant, en la trentena, canes prematures, arrossega un monòton matrimoni, una filla de set anys, i una certa tendència al cansament i a la ironia. Tot un personatge amb el que el lector s’hi sent còmode de seguida. També és la persona que es dedicarà a ficar el nas en un cas que atrapa des del primer segon amb un punt de partida suggerent, a la vegada que poc habitual: una teràpia de constel·lacions sota la tutela del psiquiatre Cezary Rudzki que acaba abruptament. Una investigació que se li anirà complicant i que haurà de decidir si continua estirant de la catifa o n’amaga la merda a sota.

Com bon seguidor declarat de Mankell, Miloszewski utilitza la seva obra per fer retrat i critica social, el que “El caso Telak” permet fer-se una idea de com és la societat polonesa de la primera dècada del segle XXI, com era durant l’època comunista i Varsòvia com a ciutat.

El segon títol de la trilogia, “La meitat de la veritat” – pròximament es publicarà a Alfaguara – se situarà en una bonica ciutat d’origen medieval, amb el tema de fons de la xenofòbia i l’antisemitisme. El tercer es desenvoluparà en una població que va ser alemanya i ara és polonesa i tindrà a veure amb la violència domèstica.

“El caso Telak” ha estat tot un descobriment. Una novel·la negra que els amants del gènere no poden perdre. Un bon punt de partida, una trama atraient, narrada àgilment, bones descripcions i amb uns personatges, i sobretot el fiscal Szacki, atractius i ben construïts. En aquest cas, benvingudes siguin les trilogies.


Editorial: Alfaguara
ISBN: 9788420418810
Pàgines: 416
Preu: 19,50 €

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X