El Barcelona Summer Festival, Cruïlla pels amics, tindrà lloc al Parc del Fòrum els dies 10, 11 i 12 de juliol. Amb només 5 anys de vida, el Cruïlla s’ha convertit en uns dels de referencia del país, a base de combinar una programació de qualitat amb estils musicals diversos.

En aquesta sisena edició, el Cruïlla segueix apostant per una programació atrevida i que barreja estils sense cap mena de complexe, que no pas sense criteri. Aquesta concepció del festival, juntament amb els seus preus ajustats, a diferència del que passa amb altres festivals de la ciutat de Barcelona, ha fet que any rere any hagi anat augmentant en popularitat i afluència de públic. Després d’uns orígens més propers al mestissatge, cada cop més el Cruïlla es consolida com una mostra emblemàtica de pop, rock, hip hop i tendències contemporànies sense por d’excloure cap artista en funció del seu estil musical.

Enguany hi ha una programació, efectivament, d’allò més variada. És pràcticament impossible parlar de tots els grups, n’hi ha més de 40, però destacarem aquells que, a més dels caps de cartell, ens interessen especialment o trobem més singulars

Divendres 10 podrem gaudir del hip hop de Kendrick Lamar, el jazz-pop de Jamie Cullum i el folk-rock de Of Monsters and Men, considerats en aquesta ocasió com a plat fort de la nit. Però hi ha altres petites joies entre l’assistència que voldríem recomanar, com, per exemple, els californians Vintage Trouble, a qui podrem veure abans com a teloners dels AC/DC. Una formació que es remou entre el soul i el rythm and blues, amb un Ty Taylor al capdavant amb una veu i un estil impressionants, que són francament un conjunt espectacular.

Vintage Trouble

La festa segur que correrà a càrrec dels australians The Cat Empire, que són tot un divertimento a escena i que prometen fer moure els malucs sense compassió a ritme de jazz, passant per ska, reggae o rock sense miraments. Un grup que, com el propi festival, no té cap por a l’hora de barrejar estils i influències.

Hi ha moltes ganes també de sentir el rock instrumental , magnètic i hipnòtic dels madrilenys Toundra, els Mogwai de la península.

Veurem també les CocoRosie i les seves extravagàncies, el reggae dance dels Dub Inc, l’electro pop amb caloret brasiler dels Zuco 103, i de casa tenim el supergrup Mi Capitán (amb membres de Standstill, Egon Soda i Love of Lesbian), Els Catarres per una altra banda, Els Furguson des de Gurb i Ferran Palau deixant de banda els Anímic.

Dissabte el plat fort són els Franz Ferdinand, aquesta vegada en combinació amb el duet americà dels 70 Sparks, que prometen no deixar ningú indiferent. El vídeo promocional de la superbanda (o duet-banda), Johnny Delusional, s’ha presentat just aquests dies, i la del Cruïlla serà una de les primeres actuacions en directe de la gira d’estiu que tenen programada.

Lauryn Hill, Aloe Blacc i Damien Marley consten també com a caps de cartell per a dissabte.

Ms Hill, fundadora dels Fugees i guanyadora de 8 Grammys, serà la primera vegada que actua a Barcelona. Una de les veus del soul (i de la música negra en general) més càlides, personals i sensuals, que s’havia retirat una temporada de l’escena pública, però que torna amb ganes de celebrar i reivindicar la vida. Barreja soul, R&B, rap i reggae. Francament, hi ha moltes ganes de sentir-la.

Lauryn Hill

També tenim moltes ganes d’Aloe Blacc, gran veu del soul conjugat amb funk, vella escola i essència moderna alhora.

Damien Marley, l’únic fill de l’enyorat Bob Marley, també recaurà per primera vegada a Barcelona. Malgrat el pes de la figura mítica del seu pare, ha aconseguit fer-se un lloc i un estil musical propis. Un dels màxims exponents del roots reggae i del dance hall, ha col·laborat amb artistes com SKrillex o Mick Jagger.

Gaudirem també d’Emeli Sandé, veu espectacular que va guanyar els premis Brit el 2013 como a millor artista britànica femenina solista, i que actua també per primera vegada a Barcelona, en el seu únic concert a l’estat espanyol. Veu clàssica per expressar el pop soul actual.

Emeli Sandé

El dissabte tindrem també el concert d’acomiadament d’El Puchero del Hortelano, uns del grups més reconeguts del mestissatge musical. Els granadins diran adéu per emprendre nous projectes. A ballat tots!

M’ha fet molta Gràcia la definició dels Guadalupe Plata que ha fet el propi festival Cruïlla per presentar-los: “Si John Lee Hooker fos jove i andalús, seria membre de Guadalupe Plata”. No sé si seria així, però el cert és que tenen un segell molt propi i de qualitat, i que s’han de sentir, deixant tots els prejudicis enrere. Honestos i viscerals, ahí es ná!

Si voleu fer un viatge en el temps, concretament als anys 60, no us heu de perdre el concert de Los Retrovisores. Neo ye-yé ibèric. Sense complexes.

Los Retrovisores

I el diumenge, dia de tancament, només tenim 3 grups:

Asan Avidan & Band. L’Asaf Avidan és un cantant i compositor israelià amb una veu molt i molt personal, que més aviat recorda una dona, i que amb banda ens presentarà temes que voregen el so americana i el soul.

Anna Roig i l’ombre de ton chien o la chanson pop. Suau, fràgil i ensopit pel meu gust. Però ja sabeu, per gustos, colors.

Línia Maginot tenen un so americà, beat i mediterrani. Són de Vilanova i la Geltrú i formen el grup Magí Mestres (ex-La Brigada), Pau Albà (Les Sueques), Guillem Albà i Jordi Ferret.

 

Escolta la llista de reproducció del festival

cruilla-play2

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X