Cleòpatra
6Valoració

Es presenta al Lliure, en coproducció amb La Brutal, la segona de les obres que conformen la trilogia “Tot pels diners”. Retrobarem un dels personatges de la primera obra de la trilogia, Mammón, en Dylan Bravo (Manel Sans) i, com no, l’etern problema dels diners, que semblen formar part de l’essència humana tant o més que la pròpia aigua.

En Dylan, després de quinze anys voltant pel món entre pecats, vicis i corrupcions diverses, decideix tornar a Barcelona per retrobar-se amb els seus orígens i esperant desintoxicar-se de la seva afició al sexe de pagament i a la coca.

Acaba llogant una habitació al Poble Sec, al passeig de la Puríssima Concepció, a casa d’una dona de la vida força peculiar i entranyable, la Isabel (Anna Azcona), que rebrà en breu la visita inesperada de la filla que no va poder cuidar mai, la Paola (Clàudia Benito), que porta una bossa Kipsta carregada de problemes.

Amb l’arribada de la Paola comencen els problemes, perquè allò que du dins la seva bossa farà que els problemes la persegueixin i acabin involucrant la resta dels habitants del pis de la Isabel. Per fugir d’una vida no desitjada es busquen els diners fàcils, però aquests no porten mai res més que problemes i més problemes.

L’obra es basa en la relació dels tres personatges, en el que ens van explicant de la seva vida fins arribar al moment actual i en com interactuen entre ells. En aquest text podem apreciar de manera més íntima la personalitat d’en Dylan, podem veure la seva part menys esbojarrada i més propera, observar com tracta els seus problemes i intenta sortir-se’n, i com, a la seva manera maldestra però afectuosa, intenta mitjançar i ajudar les dues dones. La Isabel, és una dona forta i lluitadora, que s’ha desentès força de la seva filla perquè durant més de 20 anys ha hagut de prostituir-se per guanyar-se la vida, sense perdre ni un gram de dignitat en el camí, per putes que les hagi passat. La Paola, una mica abandonada a la seva sort, i culpant en certa manera la seva mare de les seves desgràcies, busca l’afecte a qualsevol preu. Amb aquest objectiu, no fa res més que equivocar-se i complicar-se la vida contínuament, provocant els conflictes que viurem a escena.

Cleòpatra Teatre Lliure

Tots tres actors estan bé (destacant l’actuació d’Anna Azcona), i la història no desmereix interès, el problema que vaig trobar és que té un ritme irregular, que la successió d’escenes i estats d’ànim dels personatges no estan ben lligades i fa que es perdi l’ambient creat en cada ocasió per arribar a un altre estat que no és homogeni, que trenca el ritme i la comprensió dels personatges. Els moments pretesament còmics donen pas a uns altres moments que no tenen res a veure d’una manera abrupta, que no et prepara per arribar-hi còmodament a seguir i acompanyar els personatges. No és problema dels actors, crec, que ho fan força bé. És un problema del text, i potser la direcció d’Iván Morales. Passem de diàlegs entre els personatges a soliloquis amb frases curtes, ràpides, una mica inconnexes, com funciona el cervell mateix. No dic que això no estigui bé, em va agradar, però la connexió amb la següent escena és el que falla, no hi ha una transició que mantingui el ritme, i això fa que paulatinament t’allunyis de la història, no dóna temps a acabar de pair el que t’han explicat quan et proposen una situació amb un ritme i una manera de funcionar totalment diferent. Provoca desconnexió. Almenys, a mi.

Perquè potser quan més ens expliquen d’ells mateixos els personatges és en la interacció amb els altres, que no pas quan es dirigeixen a l’espectador per explicar-nos de motu propi la seva història.

Tot i això paga la pena l’espectacle per la feina dels actors, que no deixa indiferent en cap moment. La seva humanitat, fins i tot el patetisme que aconsegueixen mostrar dels seus personatges, fa que ens els facin encara més entranyables.


Es pot veure a: Teatre Lliure
Text: Iván Morales
Intèrprets: Anna Azcona, Clàudia Benito i Manel Sans


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X