“Algú com tu” de Xavier Bosch
8Valoració

Haver-se proclamat llibre de ficció més venut en català el darrer Sant Jordi i comptar amb el premi Ramon Llull 2015 fan d’”Algú com tu” una novel·la d’èxit. Xavier Bosch ha canviat completament de registre, deixant enrere el gènere negre del seu personatge Dani Santana, i sembla que ha encertat de ple.

La Gina Homs, als 9 anys queda òrfena de mare; té alguns records d’ella però sempre ha sentit la necessitat de saber-ne més de la Paulina, què li agradava, com era, què pensava… Quan la Gina ja és adulta, a partir d’una sèrie de coincidències i unes cartes, enceta una petita investigació on descobreix el gran amor secret de la seva mare. Pel casament de la seva cosina, la Paulina va viatjar sola a Paris i va conèixer al Jean-Pierre Zanardi, un galerista d’art. La seva relació només va durar 4 dies però els hi va canviar la vida a tots dos.

La història que ens explica el Xavier Bosch té una estructura complexa amb diferents narradors i salts en l’espai i el temps, però l’autor domina molt bé la tècnica i aconsegueix que la narració flueixi i el lector no es perdi. Els personatges actuals no estan molt treballats, no els arribem a conèixer tant com a la Paulina i el Jean-Pierre, els veritables protagonistes d’aquesta novel·la, als que arribem a estimar, entendre fins al punt de poder justificar les seves accions.

El punt fort de la novel·la són els diàlegs, sobretot entre els dos amants, són diàlegs intel·ligents, cultes i plens de cites i de frases colpidores que ens fan reflexionar sobre els tipus d’amor i de relacions sentimentals. Com a homenatge al Jean-Pierre que parla sempre amb cites de celebritats, em quedo amb la del filòsof grec Plató: ’La més gran declaració d’amor és la que no es fa; l’home que sent molt, parla poc’.

A banda de la parella d’amants i la seva història d’amor, trobem altres elements importants que particularment m’han agradat molt i es converteixen també en personatges de la novel·la: la ciutat de Paris, les arts plàstiques i les llibreries més importants de diferents ciutats del món. Així la novel·la a part de ser un homenatge a l’amor també ho és a l’art i als llibres.

Definitivament, “Algú com tu” es mereix tot l’èxit que ha aconseguit aquest any. El Xavier Bosch ha sabut explicar-nos una història d’amor, d’AMOR en majúscules, d’aquell que tots anhelem però no estem segurs que existeixi fora de Hollywood, d’una passió intensa que el temps no és capaç d’esborrar, sense entrar en cursileries i escrit deliciosament.


Editorial: Planeta
ISBN: 978-84-9708-276-1
Pàgines: 352
Preu: 21,50 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X