“Els bessons congelats” d’Andreu Martín i Jaume Ribera
8Valoració

Amb un títol del qual no saps quina mena d’història esperar, Andreu Martín i Jaume Ribera tornen amb el Flanagan de sempre. Per als qui no el conegueu, és tot un referent entre els lectors de novel·la negra catalana adolescent: el Flanagan és un aspirant a detectiu privat a punt de començar la carrera de criminologia que ja compta amb una pila casos resolts a l’expedient. Tants com llibres han escrit a quatre mans els autors d’Els bessons congelats, uns autèntics mestres del suspens capaços de mantenir al lector d’aquesta història atrapat al llarg de les seves 380 pàgines.

A punt d’acabar l’estiu, el Flanagan es veu obligat a buscar feina per ajudar econòmicament als seus pares i, davant la possibilitat d’haver de treballar com a noi dels encàrrecs en una gestoria, decideix buscar-se la vida pel seu compte. L’agència de detectius Investigacions Biosca (la mateixa on treballa Àngel Esquius, un altre dels personatges creats per Martín i Ribera) li ofereix resoldre un misteriós cas arxivat des de fa set anys com a prova per contractar-lo i, per aconseguir-ho, el protagonista viurà tota mena d’aventures. El Flanagan visita un petit poble de la Cerdanya, Valldenàs, que amb prou feines mil habitants presenta una concentració de personatges estrafolaris realment elevada: una dona que fa anys que està tancada a casa sense més contacte que amb dos nebots de dimensions XXXL que tenen atemorit a tot el poble, corruptes que ho són però no ho semblen, d’altres que ho semblen però no ho són, una dona fatal, un neo-ric amb ulleres de sol, policies… una pila d’individus que entre embolics d’herències, nens i cotxes de luxe s’interposaran en la investigació del Flanagan i els seus amics: l’inseparable Xarxenèguer -a qui ja coneixíem d’altres novel·les- i les noies, que no poden faltar mai en els seus casos.

Tot plegat, una història addictiva ideal per a llegir al metro, doncs els capítols estan dividits en petits episodis que duren el que dura el trajecte de Joanic a Verdaguer. Estones curtes ideals per dosificar la lectura i no acabar la novel•la d’una tirada, ja que es tracta d’un llibre que es gaudeix quan no es devora: entrant en la història mentre s’intenta endevinar per on seguirà la trama, inventant i descartant hipòtesis que ens traslladaran al món del detectiu amateur i el misteri dels bessons congelats de Valldenàs.

D’entrada sembla un cas estrafolari que podria barrejar-se amb temes d’esoterisme i psicofonies que segurament causarien cert rebuig entre els lectors més escèptics. Però és clar que el Flanagan sap fer les preguntes correctes per allunyar-se de les cavil·lacions dels personatges més estrambòtics i apropar-se de mica en mica a la solució del cas.

Tot i així, sí que és cert que si bé el Flanagan s’ha fet gran, els seus seguidors també hem crescut. I, de fet, ho hem fet més ràpid que ell. Així doncs, pot semblar que al llibre hi sobrin dones perfectes i aclariments, i que en canvi li falti un xic de maduresa. Si, per contra, pensem en un adolescent que s’estrena en el gènere policíac, podríem retreure la falta de presentacions (encara que no sigui necessari haver llegit les altres aventures del pre-detectiu per entendre aquesta). Així doncs, malgrat tractar-se d’un complet thriller d’acció i misteri, la història queda perduda entre un punt mig que no acaba de convèncer al 100% ni als lectors de sempre ni als nous, i això l’allunya de l’èxit d’altres històries del gènere que poden considerar-se obres mestres.

En qualsevol cas, es tracta d’un llibre planer i amb una narrativa lineal que implica al lector. Està escrit en primera persona i en passat, de manera que en tot moment sabem que no acabarà amb un final tràgic per al detectiu. Tot i així, entre la tendència natural del Flanagan a posar-se en embolics i la tendència del gènere a accelerar el ritme dels fets cap al final, el lector pot endur-se alguna sorpresa. A més a més, quedaran algunes preguntes sense resoldre per a les quals esperarem amb candeletes la seva continuació.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies