La Historia de Marie Heurtin
8Valoració

Sorda i cega. Així va néixer Marie Heurtin. I en segle XIX això et converteix en una bestiola rara, en un ésser incomunicat que no té més remei que viure segons el seu instint, de forma salvatge.

El cineasta francès Jean-Pierre Améris, es fixa en la història relativament desconeguda d’aquesta noia, per omplir la pantalla d’emocions no verbalitzades. Incapaços de comunicar-se amb Marie, els seus pares la porten a les monges de l’Institut Larnay (en Poiters, França), especialitzat a l’educació de nenes sordes. Encara que el seu cas s’escapa de l’habitual, i a l’institut es veuen incapaços de fer-ne front. Per sort, la germana Marguerite, com en una espècie de revelació, sent que el seu destí és ajudar a Marie, i així ho fa. Juntes inicien un dur viatge de fe i aprenentatge.

Encara que a priori la història que ens presenta Améris pot espantar (amb aquesta premissa de veure una monja civilitzant a una nena amb l’ajuda de Déu), el visionat de “La Historia de Marie Heurtin” no pot ser més gratificant. I ja no és el fet de mostrar que no només la fe mou muntanyes, sinó que a més ens permet sentir el cinema i emocionar-nos amb ell. De la mateixa manera que Marie Heurtin descobreix tot un nou món aliè al seu silenci i foscor, com a espectadors, nosaltres descobrirem la seva història, sentint amb ella i sorprenent-nos al fer-ho. Sentirem cada plànol de la pel·lícula, amb aquest llenguatge visual reforçat pel gust pel detall i la fotografia de Virginie Saint-Martin. Sentirem també aquesta vinculació tan especial que es crea entre institutriu i pupil·la, veritable leitmotiv de la trama. Un vincle que evoluciona retroalimentant-se i fent-se cada vegada més fort. I, sens dubte, no podrem deixar de sentir fascinació per aquesta comunicació palpable que sorgeix entre ambdues.

Fotograma de "La Historia de Marie Heurtin"

L’aportació la parella d’actrius protagonista és immillorable. Ariana Rivoire (sorda en la vida real) es fica de ple en la pell de la jove Marie Heurtin, amb una interpretació gairebé tan bona com la de la magnífica Isabelle Carré en el paper de la Germana Marguerite.

95 minuts de metratge que li basten i li sobren a Jean-Pierre Améris per fer-nos emocionar, dilucidar i fins i tot somriure. Molts haurien d’aprendre.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies