“El diablo en cada esquina” de Jordi Ledesma
7Valoració

Els camins del mal són imprevisibles i en la majoria de casos condueixen cap al desastre. Aquest sembla ser el destí dels protagonistes de El diabló en cada esquina, la novel·la que Jordi Ledesma escriu amb gran precisió i que retrata les històries creuades d’un grup de personatges abocats a fer el mal i patir les conseqüències.

Esteban va tenir des de petit una vida còmoda, mai es va veure privat de res fins que la seva família li dóna l’esquena i per sobreviure només és capaç de trobar la pitjor sortida possible. Jorge Solís és un policia corrupte, ambiciós i amb complicades relacions amb el crim. Humberta/Dulce vol fugir d’un destí que ella mateixa ha forjat amb dolor i llàgrimes. Per escapar, el camí més fàcil es revelarà com el més perillós. Santi treballa pel crim organitzat fent les tasques més desagradables. Ha arribat l’hora de tastar de la seva pròpia medicina?

Estem davant d’una novel·la formada de quatre històries en principi independents però que es van entremesclant a mesura que avança la trama. Jordi Ledesma construeix de manera molt intel·ligent una espiral de violència que posarà tots els personatges al seu lloc i els farà enfrontar-se als seus pecats.

Ledesma estructura la novel·la al voltant d’aquests quatre personatges alternant capítols que al començament semblen totalment desconnectats però que mostren, de mica en mica, punts de contacte, alguns esperats, altres més sorprenents. Els temes principals del llibre són la corrupció, present a les nostres vides i molt retratada a les seves pàgines, i la foscor del món criminal on la jerarquització és extrema i els que estan a sota de la cadena tenen molt poques esperances de tirar endavant. És, per tant, un reflex grotesc de la nostra societat, amb classes cada cop més allunyades i injustícies contínues.

Destaca la velocitat amb la qual ens familiaritzem amb els protagonistes i la capacitat de l’escriptor per evitar que el lector pugui perdre’s en aquest tapís de narracions. Això juntament amb una prosa directa i crua, sense artificis i elaboracions innecessàries, fan de El diabló en cada esquina un llibre ràpid, que es llegeix en un sospir i es gaudeix molt.

Des del principi, amb una mirada més reposada sobre els protagonistes, fins al final, un festival de caos, violència i justícia divina, no hi ha cap detall superflu en el llibre de Ledesma. Si alguna cosa hem de criticar és que és curt i s’acaba ràpid, deixant-nos amb ganes d’haver gaudit més de les desgràcies d’aquests personatges foscos i plens de problemes.


Editorial: Alrevés Editorial
ISBN: 978-84-15900-86-3
Pàgines: 196
Preu: 196
Guió: 16,00 €

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies