“Sueños de trenes” de Denis Johnson
8Valoració

La vida és el temps determinat en el que estem al món. Tots fem un ús particular d’aquest període del que disposem, a vegades aquest ve determinat per les nostres eleccions i d’altres per forces que escapen del nostre control. La nova novel·la de Denis Johnson ens relata la particular vida de Robert Granier, des del seu naixement fins a la seva mort, una vida marcada pel pas dels trens.

Robert Granier és un jornaler americà que viu entre dos segles, XIX i XX. Els seus millors anys els passa treballant de llenyataire en la construcció de les vies del tren de diferents companyies ferroviàries. És propietari d’un petit terreny amb una cabana on viuen la seva dona i la petita Kate. Tot canvia un tràgic dia, un fet inesperat trastoca l’existència de Granier. El món ja no tornarà a ser el mateix, ho haurà de superar i continuar vivint en una època de grans canvis.

“Sueños de trenes” és la biografia d’un petit i silenciós heroi anònim que transita a la gran transformació del país nordamericà. Paral·lelament a la metamorfosis del país, Granier evoluciona de manera més pausada, adaptant-se a una nova societat però sense deixar mai el seu particular mode de vida. Aquí és on agafa força el protagonista del relat. La perseverança de Granier per mantenir-se ferm en la seva missió i en viure com ell vol, fa que el lector li animi a continuar en la seva tasca i admiri la seva persona.

En el seu recorregut vital, acompanyen al protagonista una sèrie de persones, que més que secundàries, podríem considerar-les anecdòtiques. Encara que tenen poca presència en el relat, aquestes són fonamentals per a poder conèixer més en profunditat al protagonista i per afegir matisos més humorístics i irònics a la sobrietat que representa Robert. Cal destacar l’important paper que juga la natura. Les Muntanyes Rocalloses, el riu Kootenai, els enormes boscos i els llops estan presents al llarg de tota la novel·la. La seva grandiositat fa més insignificant encara a l’ésser humà i per tant més admirables les aventures de Granier.

Denis Johnson mostra en aquesta novel·la una prosa precisa que fuig de descripcions llargues i avorrides. El resultat és un relat àgil que arriba directe al lector. En curts períodes de temps passem de registres còmics a d’altres més tràgics que ens resulten encara més durs per la indiferència que mostrava la societat a temes com la violència, el maltractament a la dona, el racisme o la mort. Malgrat la duresa d’aquests passatges, l’obra desprèn una admiració per una època i un mode de vida d’una comunitat que ja no tornarà mai més.

En definitiva, “Sueños de trenes” es tracta d’una breu novel·la molt sòlida que no es perd en el seu objectiu de mostrar-nos el sentiment d’una època a través de la biografia d’un personatge peculiar i radical en els seus principis. Les seves 137 pàgines poden semblar escasses per alguns lectors però cada paràgraf, cada pàgina està perfectament dissenyada per fer-nos gaudir de la seva lectura i és que a vegades la dita del que és bo si es breu, dos vegades bo es compleix.


Editorial: Literatura Random House
ISBN: 978-84-397-2905-1
Pàgines: 144
Preu: 14,90 €

Denis Johnson va néixer a Munich, però es va criar a Tokio, Manila i Washington. Gairebé no parla amb els mitjans i viu reclòs a Idaho amb la seva família. Des de la publicació de les seves primeres obres es va convertir en un autor de culte a Estats Units. Ha rebut la beca Lanna Fellowship i el Whiting Writer's Award, entre d'altres guardons. Al 2007 li va ser concedit el National Book Award per la seva novel·la Árbol de Humo (2008). També és autor de Hijo de Jesús, El nombre del mundo i la novel·la negra Que nadie se mueva

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies