"La vida es corta y luego te mueres" d'Enric Pardo i Lyona
8Valoració

Amb un títol que proposa un Carpe diem evident, el guionista i escriptor Enric Pardo es deixa ajudar per la il·lustradora Lyona (que també va acompanyar amb els seus dibuixos la primera incursió de Santi Balmes en la literatura amb “Yo mataré monstruos por ti”) per atacar sense embuts micro-contes sobre l’amor, el sexe, la mort i…”Regreso al futuro”.

L’obra reuneix doncs a dos talents (ja no emergents sinó consagrats) “retuiteados” fins a la sacietat i molt presents a les xarxes socials que, a quatre mans, aborden, d’una forma original sentències que es llegeixen d’una tirada però que no s’obliden tan fàcilment. Entre les pàgines podem descobrir acudits, situacions absurdes protagonitzades per hipsters, històries d’amor, desamor, el món de parella i les seves contradiccions, desitjos ocults, missatges del “res és etern” i sobretot moltes reflexions que toquen la fibra hores després d’haver-se llegit.

Pardo porta publicant micro-contes diàriament (sí, diàriament: www.enricpardo.com) i ha seleccionat alguns d’ells, i afegit alguns inèdits, per a la seva publicació en paper. Si bé és cert que l’artefacte en el seu conjunt és una mica irregular i que en alguns moments es mou perillosament entre la genialitat i la banalitat, son les il·lustracions (que recorden d’alguna manera a l’estil, que no al traç, de Juanjo Sáez) les que s’encarreguen de reinterpretar la lletra aportada per Pardo per tal de compensar l’atenció del lector. A les seves pàgines es palpa una cinefilia i un aroma generacional (la presència constant del personatge de Michael J.Fox de la saga Regreso al Futuro que fins i tot prologa de forma metareferencial el llibre) que fan que les petites narracions siguin particulars però al mateix temps universals.

Les seves pàgines també ens mostren aquesta mentida social en la qual ens agrada viure, la mentida social de Instagram i de Twitter de la qual els autors s’aprofiten per també criticar-la subtilment (i no tan subtilment). Aquest mostrar alguna cosa que no som, aquesta màscara que ens posem per no oferir els nostres sentiments en la vida real queda subratllada en alguns dels micro-contes i potser són aquests els més seriosos de tota la selecció. I és que les nostres relacions socials han canviat des que les xarxes socials ens han envaït el nostre espai.

A Lyona (Marta Puig) l’he pogut descobrir en aquest llibre i ha estat una troballa ja que no solament il·lustra sinó que interpreta les frases de Pardo aconseguint una riquesa molt gran a cada pàgina. L’ Enric Pardo (no perdre’s “Primera temporada“, novel·la essencial per entendre els nostres pànics i obsessions generacionals i populars) sempre m’ha semblat un narrador precís: creador de situacions comiques i quotidianes però alhora emocionants i excepcionals.

La literatura canvia. El micro-conte és ara un twitter. I una idea petita però que faci pensar, riure i emocionar no està a l’abast de tothom. Segur que et trobes a tu mateix en molts d’aquests micro-contes de vegades per fer-te somriure i moltes vegades per a just el contrari. En definitiva, un llibre molt entretingut carregat de bons moments. Àcid, tendre i divertit a parts iguals. Les millors coses són les més senzilles.

Un exemple:

“- Te concedo tres deseos.

– Quiero una chica con la que dormir la siesta.

– Deseo concedido. Te quedan dos deseos.

– Quédatelos”.


Editorial: Reservoir Books
ISBN: 9788416195046
Pàgines: 128
Preu: 14,90€

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X