“La senyoreta Keaton i altres bèsties” de Teresa Colom
8Valoració

Teresa Colom ens porta cinc contes amb criatures que no tenen res de normal. Estranyes, menyspreades i abandonades en molts casos, ens entendriran i captivaran com ho fa aquesta autora amb un estil que recorda al Tim Burton d’”Eduardo Manostijeras” o a Mathias Malzieu i la seva galeria de personatges malalts d’amor.

“La senyoreta Keaton i altres bèsties” està format per cinc contes interconnectats. Cada conte explica la vida (i mort) d’una criatura (nen o nena) peculiar, diferent: la senyoreta Clock és una mena de Benjamin Button a la inversa, la vida en un any: neix, creix, s’enamora, viu les quatre estacions i mor. La Caterina, nascuda en estranyes circumstàncies, és una nena que es converteix en balena. En Roc Mortson és un nen amb ungla de garrí, que el seu pare abandonarà a la seva sort. El fill de l’enterramorts és un misteri per a tothom: sembla que ha sortit de sota la terra. I la senyora Petarol ha trobat un nen de gel a la seva cuina. Com hi ha anat a parar, allà? Què els passa, a totes aquestes criatures? Quines són les seves històries? Els seus destins? Les seves vides? Els seus tràgics, alegres o misteriosos finals?

Amb un aire un pèl gòtic a l’estil Burton i amb la màgia de Mathias Malzieu, Teresa Colom ens porta cinc històries de cinc criatures poc probables, però increïblement humanes. Hi trobem la senyoreta Clock a qui li passa una cosa rara amb el temps. La Caterina, nascuda en estranyes circumstàncies. En Roc Mortson, un nen amb una ungla de garrí, abandonat pel seu pare a la seva sort. El fill de l’enterramorts, un misteri que sembla que ha sortit de sota terra. I la senyora Petarol qui ha trobat un nen de gel a la cuina.

Són cinc contes independents entre ells però que es poden llegir com una novel·la, perquè hi ha personatges que es repeteixen, i junts creen un món de criatures fantàstiques. Totes cinc històries tenen un element en comú, hi ha el naixement d’una criatura que té una particularitat, amb la qual és complicat viure. Altera el seu món, el trastoca i genera reaccions molt humanes com són el rebuig però també la fascinació. Sense moralina, cosa que és d’agrair, Teresa Colom mostra com pot ser de complicada la vida i el món. I ho fa amb una veu que és trista però tendra i que captiva per l’estranyesa del que explica i com resulta de senzill entendre-ho.


Editorial: Empúries
ISBN: 978-84-9787-984-2
Pàgines: 176
Preu: 17.00 € (9.99 €)

Teresa Colom (La Seu d'Urgell, 1973). Poeta i escriptora andorrana. Llicenciada en Ciències Econòmiques per la Universitat Pompeu Fabra. Ha publicat els poemaris "Com mesos de Juny" (Ed. del Diari d'Andorra, 2001), guardonat amb el Premi Miquel Martí i Pol del Govern d'Andorra; "La temperatura d'uns llavis" (Ed. del Diari d'Andorra, 2002), "Elegies del final conegut" (Abadia Editors, 2005), "On tot és vidre" (Pagès, 2009) reconegut amb el Talent FNAC 2009 i "La meva mare es preguntava per la mort" (Pagès, 2012). El 2010 estrenava "32 vidres", muntatge poeticoteatral.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies