Quantum
9Valoració

El Mercat de les Flors torna a sorprendre amb una nova edició del festival IDN (imatge, dansa i nous mitjans). Aquest esperat esdeveniment ofereix activitats, instal•lacions, curtmetratges i migmetratges relacionats amb la dansa. Però, sobretot, no podem oblidar el plat especial: els espectacles. Neural Narratives 2: Polytopya, Shiver i Quantum són les tres propostes escèniques que intenten construir un camí entre la ciència i la dansa. La ressenya següent es centrarà en la funció preparada per Gilles Jobin: Quantum.

El passat 27 de febrer, vam tenir l’oportunitat de gaudir d’un espectacle fruit d’una residència al CERN de Ginebra (principal laboratori de física de partícules del món). Després de tres mesos d’investigació i sota la premissa de trobar generadors de moviment, el coreògraf Gilles Jobin presenta una peça contagiada de ciència i gran sentit estètic.

Coberts per un vestuari arrapat als seus cossos, els sis ballarins treballen un moviment basat en el comportament de les partícules i molècules que formen tot allò que ens envolta. La inestabilitat d’un àtom, o la polaritat d’un imant són algunes de les proposicions sota les quals creen els mateixos intèrprets. No es tracta d’una coreografia il•lustrativa dels avanços científics, més aviat s’utilitza el coneixement adquirit per prendre decisions a partir d’unes regles de joc amb les quals s’origina un material que Jobin acaba puntualitzant sense deixar cap espai improvisat. Tot aquest procés, l’anomena “moviment orgànicament organitzat” i és una de les seves principals senyes d’identitat.

Els constants canvis de moviment són presents en tot el conjunt de l’obra: Som testimonis de les alteracions rítmiques pel desplaçament dels ballarins; sentim una evocadora banda sonora original de la nord-americana Carla Scaletti, la qual incorpora dades reals de l’accelerador de partícules; i la il•luminació és una instal•lació feta, a la mateixa residència del CERN, per Julius Bon Bismarck que té com a fi mostrar la inestabilitat molecular. Res del que veu l’espectador no ha estat degudament qüestionat i, des del meu punt de vista, perfectament escollit.

Quantum text

 

Observem actors dansant en parella per intentar no tocar-se, escoltem música que ens pot arribar a recordar a sorolls indesitjats i, en alguna ocasió, gairebé no percebem els passos dels protagonistes per no estar il•luminats. Aquests són només uns exemples de referències que ens poden traslladar al “caos” atòmic.

Gilles Jobin ha convertit a tots els abans nomenats i als seus actors en pols d’estrelles flotant per la sala Mac del Mercat i l’ha deixat volar per Nova York, San Francisco, Vancouver, Santiago de Chile, Valparaíso, Montevideo, Sao Paolo, Fortaza, Belo Horizonte, Lima, Lausanne i Annecy i per la memòria dels habitants d’aquestes ciutats. Quantum és el resultat de la innovació, investigació i, sobretot, el recordatori de la rellevància estètica que resideix en l’art escènic. Només podem demanar que continuï volant pel món.


Es pot veure a: Mercat de les flors
Intèrprets: Stéphanie Bayle, Ruth Childs, Susana Panadés Díaz, Bruno Cezario, Stanislas Charré, Adriano Coletta


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies