Kabarett Protokoll
8Valoració

Fa uns vuitanta anys, unes persones van atacar el feixisme creixent amb unes armes tan punyents com seductores: la paraula i la música. Des de l’escena dels cabarets berlinesos, es van permetre opinar i criticar, sempre amb humor i intel•ligència. Artistes com Bertolt Brecht, Hans Eisler, Ernst Toller, Kurt Tucholsky i Friedrich Hollaender provocaven la riallada del públic però alhora els advertien del que estava passant, en un moment en que dir segons què dalt d’un escenari començava a ser perillós. Mentre d’altres miraven cap a una altra banda, ells denunciaven la corrupció dels poderosos, les lleis injustes, i els perills del feixisme a ritme de tango o de foxtrot.

Molts van pagar el preu amb l’exili, la presó, l’extermini, el suïcidi… Les seves paraules i la seva música, però, segueixen vives. I pensem que ara és un bon moment per a tornar a escoltar-les.

La companyia La Bacanal presenta, dins la màgica intimitat del Círcol Maldà, el seu Kabarett-Protokoll: Un viatge als orígens del gènere que, de tants vincles (i tant propers) que ens mostra entre l’Alemanya dels anys 30 i el nostre present polític i social, ens espanta i ens emprenya, però també (i això és el més remarcable) aconsegueix motivar-nos i deixar-nos marxar esperançats.

Què ha de tenir un bon espectacle de cabaret? Es pregunten, en veu alta, l’equip artístic i creatiu de Protokoll – dos equips que en són un de sol, ja que la directora (Ester Nadal), dramaturga (Helena Tornero), director musical (Oscar Machancoses), i l’actor principal (Oriol Genís) s’interpreten a sí mateixos en un fantàstic gir meta-teatral, on la vetllada se’ns presenta com un assaig al que som assistents. Música, humor, dansa, sketchs, strip-tease… aquests són alguns dels ingredients del cabaret, ens diuen, i a poc a poc els van completant, honorant així la tradició del gènere i sumant-li més d’una sorpresa contemporània, com una consulta anticonstitucional i un homenatge a la Virgen del Rocío, entre d’altres moments hilarants i d’una actualitat indiscutible.

Kabarett Protokoll

La sempre compromesa Helena Tornero signa un text que té l’extraordinària capacitat de navegar amb seguretat i força entre les tres capes de significat que ens ofereix: en primer lloc, la perspectiva de la companyia artística en plena sessió de treball, on podem veure com els diversos rols encaixen i xoquen al llarg del procés creatiu. En segon lloc, hi ha les escenes del cabaret pròpiament dites; la part de ficció on els personatges es desvinculen completament del seu “jo” real. I per últim, hi ha un espai entremig on se’ns parla directament de fets, en un estil més proper al teatre documental, on els intèrprets ens miren als ulls i, des de la seva pròpia veu, ens exposen la realitat del panorama actual i la d’aquells artistes que van viure el que nosaltres ja considerem història. La brillant combinació dels tres estils crea un equilibri perfecte entre humor, veritat i espectacle, que exerceix una mena d’efecte “esponja” en el públic. Ens obre les ganes de saber, i sobretot, d’actuar. En resum, els evidents coneixements de Tornero i Nadal sobre el mestre Bertolt Brecht fan d’aquest espectacle un autèntic Kabarett.

Oscar Machancoses resulta deliciós al piano, i tot i no tenir les veus més privilegiades del món al seu servei, en treu el màxim partit possible amb la seva direcció musical. L’ús de l’espai, que aprofita les particularitats de la Sala Maldà i les juga a favor, és un gran encert, que junt amb el treball d’il•luminació d’Enric Planas arriba a crear atmosferes realment màgiques. Excel•lents interpretacions d’Oriol Genís i la resta de l’equip, que garanteixen el riure, la connexió i l’emoció sense trair mai la capacitat de raonament i crítica en l’espectador. Cal felicitar també la debutant Júlia Genís, tot i que donar més detalls seria desvetllar un gir essencial de l’argument.

En resum, ciutadans, exerciu el vostre dret a decidir! Decidiu votar per l’humor intel•ligent, indispensable i compromès que és Kabarett-Protokoll.


Es pot veure a: Círcol Maldà
Text: Helena Tornero
Intèrprets: Oriol Genís, Ester Nadal, Oscar Machancoses, Helena Tornero i Júlia Genís.


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies