John
9Valoració

La llegendària companyia, DV8 Physical Theatre, torna al Mercat de les flors després d’haver impressionat amb el seu Can we talk about this? (2012). Ara, no deixant cap butaca buida, el grup capitanejat per Lloyd Newson exhibeix JOHN.

He llegit comentaris decebuts al comparar les dues peces mostrades a la polivalent i alternativa sala de Montjuic. Sento dir que jo no podré fer cap comparació, ja que aquesta és la primera vegada que gaudeixo dels DV8. Malgrat tot, els hi diria que l’artista necessita transitar per un recorregut que no acostuma a ser rectilini i, encara més, si parlem d’un coreògraf que trepitja fort els escenaris des de 1986.

JOHN és el resultat d’unes entrevistes dirigides a homes de 50 anys al voltant de l’amor i el sexe. Un dels homes entrevistats dóna nom a aquest espectacle per la seva sorprenent i commovedora història tacada per la delinqüència i la drogoaddicció.

La funció es podria dividir en dues parts: Per una banda, la infància i joventut del protagonista i de l’altra, el descobriment de la seva sexualitat. Aquests segments podrien ser dues peces diferents pel canvi dràstic de tempo i de tema.

Sota una escenografia múltiple en la qual es van succeint els diferents espais damunt d’una plataforma giratòria, John navega en un mar de violència familiar desembocada en mort. Contaminat pel delicte, manté relacions poc fructíferes amb noies i trepitja amb freqüència la presó.

Finalment, el sentencien a sis anys per una acció de la qual és innocent. Després d’aquesta injustícia, comença a ser habitual d’una sauna gay i enmig d’una espiral de promiscuïtat, el nostre protagonista manté relacions esporàdiques amb el desig de perllongar-les fins a trobar l’amor.

John Mercat de les flors

Tota aquesta narració succeeix amb la combinació de moviments carregats de visceralitat. Newson rescata la seva premissa: el cos aconsegueix ser veritable i necessari quan actua des de la discapacitat estructural dels seus malestars i obsessions. DV8 és una etologia del cos desitjós: parli del que parli (homicidi, marginació, discriminació), deixa al descobert la regió dinàmica en la qual, per bé o per mal, el conflicte animalitza el comportament.

El director de la companyia, dóna trets cinematogràfics a la posada en escena i pretén allunyar-se d’una visió il•lusòria amb la fi de fer reflexionar al seu públic. És interessant el seu missatge de la història de John: un cos que vol estimar, un cos que vol ser una persona. El to moral de la mostra exhibeix un problema antropològic que té el risc de convertir en cadàver tot el que és viu. Es denuncia el tracte contemporani de la persona com un simple cos i aquest és l’únic que obtenim com a senyal d’identitat o objecte de desig.
Recomano intensament aquest bell espectacle en el qual ens retraten a un antiheroi que només vol estimar.


Es pot veure a: Mercat de les flors
Intèrprets: Taylor Benjamin, Lee Boggess, Gabriel Castillo, Ian Garside, Ermira Goro, Hannes Langolf, Garth Johnson, Vivien Wood, Andi Xhuma


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies