Animals de companyia
6Valoració

Animals de Companyia arriba al Club Capitol després d’haver voltat pels llocs més insospitats a la recerca de poder mostrar aquesta comèdia negra al públic, més enllà de tots els entrebancs.

Animals de companyia o, francament, l’amistat està sobrevalorada.

Animals de companyia és una idea original i una dramatúrgia d’Estel Solé, supervisada per David Plana i amb la participació d’un petit grup d’actors i amics (la companyia La Mandanga), tenien un text però no pas un lloc on representar-lo. En comptes d’enfonsar-se i abandonar el projecte, van posar la imaginació i la passió al capdavant del seu projecte i van començar a representar la seva obra, en petitíssim format, a cases particulars. Van comptar amb la complicitat de gent com la Nausica Bonnín, que va cedir una sala de casa seva en diverses ocasions, així com també, per exemple, l’Elisensa Roca o la dissenyadora d’interiors Bàrbara Aurell. El teatre que van anomenar pop-up (que apareix i desapareix) va començar a funcionar pel boca a boca, i finalment, més d’un any després d’haver-se vist a moltes cases particulars del país, arriba al Club Capitol de Barcelona.

Animals de companyia parla de l’amistat, de la solitud i de com ens comportem quan tenim a “l’altre” al davant.

L’argument: quatre amics (Jacob Torres, Martina Tresserra, Miriam Tortosa i Edu Buch) organitzen un sopar sorpresa per a una cinquena amiga, la Beth, (Mercè Martínez) que s’ha intentat suïcidar i just aquesta nit torna a casa després d’un temps ingressada en un centre psiquiàtric. Durant aquesta estada forçosa, la parella de la Beth, en Javi, l’ha abandonat i ha marxat a treballar a Austràlia. Però la Beth no ho sap això, perquè un dels quatre amics, l’Àlex (Jacob Torres), secretament enamorat d’ella, li ha estant enviant missatges fent-se passar pel Javi i mantenint la relació a distància. La resta d’amics, que no saben de l’impostura de l’Àlex, ho descobreixen mentre estan preparant el sopar per la Beth, i hauran de decidir si se sumen o no a la mentida.

Tota l’obra transcorre en la mateixa nit i en el mateix escenari, la casa de la Beth, on esperen que aquesta arribi de la clínica. És una obra interessant sobretot per la frescor i la naturalitat de parlar sense embuts del costat fosc i menys bucòlic de l’amistat (la Beth arribarà a confessar que es va intentar treure’s la vida per tal de no haver de tornar a veure als seus amics) i que ens parla i molt sobre la solitud i allò que estem disposats a sacrificar i/o aguantar per no estar sols amb nosaltres mateixos.

És una comèdia, sí, i riurem força, però l’obra té també una amargor important, aquella que a vegades tenen les coses que no volem sentir, i que molt probablement no volem sentir perquè sabem que són veritat.

Animals de Companyia Club Capitol

Són de destacar les actuacions de la Miriam Tortosa i de l’Edu Buch, parella estable en crisi que ens regala els millors moments de la nit. Miriam Tortosa aconsegueix ser una neuròtica tirana i desquiciada sense caure en l’histrionisme, malgrat deixar-se les cordes vocals a l’escenari, i Edu Buch segueix un in crescendo emocional del seu personatge totalment magnífic.

L’amistat que ens mostra Animals és d’aquelles que s’han mantingut al llarg del temps una mica per inèrcia, perquè era el que se suposava que s’havia de fer, però que en el fons retrata un grup de gent que està sola, incompresa i que viu envoltada de mentides i malentesos. També és interessant la reflexió que es fa a l’obra sobre el valor i/o la necessitat de la sinceritat en les relacions, l’ambigüitat que a vegades és necessària per mantenir una relació, sigui del tipus que sigui, i com la sinceritat brutal pot ser altament perjudicial.

Animals ens mostra com les relacions humanes poden esdevenir un veritable drama, i com usem i abusem dels altres, convertint-los a vegades més en animals de companyia que no pas en iguals, amb l’únic objectiu de mitigar la nostra solitud.

És veritat que Animals de companyia no parla de res novedós ni que no coneguem o no s’hagi fet abans, però ho fa amb unes actuacions molt bones, passionals, amb ganes, entrega i frescor. I això, s’agraeix.


Es pot veure a: Club Capitol
Text: Estel Solé
Intèrprets: Eduard Buch, Jacob Torres, Mercè Martínez, Miriam Tortosa, Martina Tressera


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X