Cena con amigos
7Valoració

Daniel Veronese dirigeix aquesta versió de l’obra de Donald Margulies guanyadora del Premi Pulitzer a l’any 2000, “Dinner with friends”. Els quatre intèrprets de la companyia Gloria Lopez Producciones ens introdueixen en aquesta intensa història de dos matrimonis i un divorci que amaga un gran ventall de reflexions incòmodes dins el seu aspecte de comèdia aparentment inofensiva.

Quan una parella jove però consolidada (Karen i Gaby, vius a escena gràcies a May Pascual i José Olmo) actuen com a matrimoniers de dos dels seus respectius amics, Bea i Tomás (Gloria López i Orencio Ortega) i la cita a cegues resulta un èxit, les dues parelles estableixen una mena de relació a quatre que els aportarà una llarga tirada d’anys de sopars, viatges, activitats, fills, records, acudits i móns compartits. Molts anys després, quan una de les dues parelles es trenca per una infidelitat, aquest desequilibri no només provoca la ruptura del matrimoni en qüestió, sinó que fa trontollar totes les combinatòries de relació entre els quatre protagonistes; fins i tot la que tenen amb ells mateixos.

Sota la batuta del director argentí, expert en realisme dramàtic, la trama adquireix una intensitat extraordinària a moments (“Te podría matar ahora mismo”) alhora que permet que el text respiri i regali moments de reflexió obligada per al públic, que es veurà enfrontat a tota una sèrie de temes que la majoria evadeix en el seu dia a dia, per la seva inevitable incomoditat.

Així, sorgeixen qüestions com la infidelitat, la lleialtat en l’amistat i en la parella, el desig de formar una família i el preu de tenir-la, la tediosa rutina i la necessitat d’aventura, les amistats pròpies i les comunes, els canvis volguts i els imposats, la norma social, la independència emocional, l’enamorament i el desenamorament, la sinceritat amb un mateix, i tota una sèrie d’etcèteres amb què el públic emfatitzarà amb total seguretat, per diferents que hagin estat les seves experiències vitals.

Cena con amigos Teatre Tantarantana

L’humor que impregna la peça és la vaselina que permet que ens enxopa d’aquestes converses i vivències que se’ns presenten amb una naturalitat realment difícil d’aconseguir en teatre.

S’agraeix la simplicitat funcional de l’escenografia, atrezzo i de la gestió dels canvis d’escena i acte. Els actors, sempre visibles pel públic, seuen en cadires fora del perímetre de l’escena activa quan les seves intervencions acaben. El objectes i mobles tenen tots una funció concreta i ens situen en el temps i l’espai a mesura que aquests es modifiquen. Totes aquestes decisions són senyal d’un director expert que focalitza la seva energia en el desenvolupament d’una interpretació excel•lent per part dels actors, per sobre de la resta d’elements, que donen suport sense robar mai l’atenció del text i el gest.


Es pot veure a: Teatre Tantarantana
Text: Donald Margulies
Intèrprets: May Pascual, Gloria López, José Olmo i Orencio Ortega.


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies