Confesión de un expresidente que llevó a su país a la crisis
8Valoració

Es va estrenar el passat dimecres al Teatro del Barrio del carismàtic barri de Lavapiés. Alberto San Juan, ànima d’aquesta cooperativa convertida en sala de culte del circuit teatral més alternatiu de Madrid dóna vida a un expresident que un cop passat el seu mandat es confessa davant del públic, explicant el per què d’una manera de fer política que reconeixerem ràpidament.

Podria ser Aznar, Zapatero, González o qualsevol altre. San Juan crea un personatge que no s’identifica de forma expressa amb cap expresident, sinó que proposa una fusió de tots ells, cercant trets característics, un personatge universal, d’aquests que de forma impune han portat els seus pobles a la crisi.

La forma proposada és un monòleg, un text brillant escrit per Davide Carnevali. Punyent, directe, breu i intens, que posa al poble entre les cordes, qüestionant la seva responsabilitat vers la pujada d’aquests voltors. El personatge de San Juan cerca la redempció, la complicitat del públic que l’escolta, novament intentant embadalir de la mateixa manera que va fer amb els seus votants. La primera legislatura, d’acord… però la segona? Que ja coneixien la seva forma de fer política! I tot i així el poble el vota. Aquest és el plantejament que volteja durant l’obra.

San Juan controla la tècnica teatral. Projecta perfectament la veu, fent que se l’escolti des de tots els racons del teatre. Omple l’escenari, en cap cas li queda gran. Té presència damunt l’escenari. Confesso que ha estat una gran sorpresa descobrir la seva desimboltura en aquest mitjà. San Juan estima el teatre i sobretot el teatre crític, que denuncia, la cultura contra l’adoctrinament. A el Teatro del Barrio pot dur a terme amb tota llibertat aquesta faceta.

L’únic qüestionament seria potser que les formes i l’estar del personatge s’allunyen de les formes característiques dels polítics. “No sembla un polític”. Potser l’identificaríem més amb un líder sindicalista si no fos per tot el que ens explica. Tampoc ajuda gaire el vestit que llueix, de tons marrons i corbata verda, un pel antiquat, passat de moda, allunyat dels luxes de la casta. Per això potser la seva proposta és alhora intemporal, que podria ser dels anys 80, 90…

El circuit teatral de Madrid és força divers, donant la possibilitat al públic de gaudir d’aquestes petites joies. Molt recomanable per a amants del teatre amb crítica social.


Es pot veure a: Teatro del Barrio
Text: Davide Carnevali
Intèrprets: Alberto San Juan


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies