"La enciclopedia de la Tierra Temprana" d'Isabel Greenberg
9Valoració

“La enciclopedia de la Tierra Temprana” és un homenatge sincer i emocionant als narradors i als contes que poblen la nostra cultura, que ens ajuden a formar-nos i que donen significat a moltes de les nostres creences. Només de l’amor per aquestes petites històries pot sortir una obra tan rodona com la que ens presenta Isabel Greenberg, plena d’imaginació i sentit de la meravella.

La contraportada del llibre ja ens avisa que aquest llibre no és una veritable enciclopèdia. L’avís no és seriós però sí ens convida a saber una mica més que trobarem en l’obra. A “La enciclopedia de la Tierra Temprana” trobem un protagonista masculí, el Narrador, que busca una part que li falta, el Coneixement i l’Amor Veritable. En la seva cerca el Narrador descobrirà terres estrangeres i principalment explicarà i escoltarà moltes històries sobre deus, monstres, reis bojos, ancianes que maten gegants, salsitxes enverinades i persones que no es poden apropar a causa de pertorbacions en els camps magnètics.

Isabel Greenberg ha escrit i dibuixat un homenatge a la necessitat que té l’home d’explicar històries per crear un imaginari comú. Com a espècie narrativa que som, els contes formen part de la nostra vida des dels orígens, quan els homes, dones, nens i ancians es trobaven a la vora del foc per intercanviar experiències i històries. Ara ho fem de maneres diferents, algunes similars, altres completament allunyades, però en el fons ens fem ressò d’una necessitat universal i primigènia.

La enciclopedia de la Tierra Temprana Isabel Greenberg Impedimenta

Cada pàgina d’aquesta “falsa” enciclopèdia té màgia; les seves històries, reinterpretacions de fragments de l’Antic Testament, la mitologia grega i altres tradicions, s’entrecreuen construint un univers ple de sentit a partir de les seves interrelacions, un joc de miralls mil·limètricament calculat. El traç senzill d’Isabel s’uneix a la seva prosa i als seus diàlegs, divertits i emotius, plens de sentiments i de poder d’evocació. El resultat és meravellós, un llibre que no es llegeix sinó que es devora amb impaciència en una primera lectura preludi de moltes altres, donada la seva riquesa.

“La enciclopedia de la Tierra Temprana” és una obra imprescindible, un llibre per adults però que, a la vegada, pot ser utilitzat per aquests per explicar moltes històries als més petits. És un còmic que es pot tenir sobre la tauleta de nit preparat per rellegir alguna de les meravelloses històries que conté. I si algun dia ens cansem, cosa molt improbable, haurem d’agrair a Isabel Greenberg la quantitat d’hores d’entreteniment, emoció i alegria que ens ha proporcionat. Una obra mestra? No ho sé, però faig meves les paraules de la contraportada: “La crítica dice que probablemente es lo mejor que se ha visto desde la invención de la rueda. Y tal vez, incluso, desde la invención de los inventos”.


Editorial: Impedimenta
ISBN: 978-84-15979-39-5
Pàgines: 176
Preu: 24,95 €

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X