“Esto es agua” de David Foster Wallace
8Valoració

“Esto es agua” és el discurs, formidablement sobri i eloqüent, que David Foster Wallace va pronunciar en una cerimònia de graduació a la Universitat nord-americana de Kenyon l’any 2005. És, també, una crida a tota una generació a revisar l’origen de les pròpies creences, a abandonar l’arrogància que ens és a tots innata i a adoptar una consciència crítica d’aquelles certeses que poden convertir el dia a dia d’una vida adulta en un autèntic malson.

Foster Wallace és un d’aquells autors, n’hi ha una pila, que té més seguidors i detractors que no pas lectors. I tot i que ell mateix va aconsellar llegir com a mínim un parell de vegades “La Broma Infinita” (“Infinite Jest”, 1996), la seva novel·la més venuda i també la més vasta, probablement són majoria entre els compradors aquells qui coneixen la dada que el llibre inclou 388 notes al peu però que han estat incapaços d’arribar la pàgina 1079. Són els mateixos que sovint connecten Wallace a la postmodernitat literària i ignoren que ell n’era un expert, però no un estricte exponent. L’any 1993, per exemple, l’autor va escriure, al seu assaig sobre televisió “E Unibus Pluram”, que els “rebels literaris” venidors emergirien com un col·lectiu estrany d’‘anti-rebels” tafaners amb prou atreviment com per distanciar-se de la mera observació irònica de la vida; capaços, deia, d’abordar les velles emocions i els vells conflictes humans amb “reverència i convicció”.

El discurs de la Universitat de Kenyon es presenta, doncs, com una mena de profecia auto complerta, la prova definitiva que el propi Wallace va acabar convertint-se en un d’aquests anti-rebels que emprenen a diari la tasca, del tot ingrata, d’esquivar la temptació d’aquell parany que és el cinisme; de fer-ho malgrat la capacitat, absolutament excepcional en el seu cas, d’analitzar i entendre allò que passa al món i també a l’interior de la pròpia ment. Amb un to mesurat i gens moralista, l’autor adverteix dels perills de l’apetència, típicament academicista, a intel·lectualitzar les coses en excés, i emplaça a la seva audiència a construir sentit a partir de la pròpia experiència. Aprendre a pensar, argüeix, vol dir assumir el control del com i el què d’allò que pensem.

“La majoria dels dies,” diu a tall d’exemple, “si sou prou conscients com per concedir-vos a vosaltres mateixos aquesta opció, podeu escollir mirar de forma diferent aquella dona obesa de mirada morta i massa maquillada que tot just ha escridassat el seu fill a la cua [del supermercat]; potser ella no és així, normalment; potser ha passat tres nits seguides agafant de la mà al seu marit, que s’està morint per culpa d’un càncer d’ossos”. O potser no, continua, però tampoc no és impossible. “L’única cosa que és veritat amb V majúscula és que hom té l’oportunitat de decidir com intentarà veure les coses”.

La manera fàcil és deixar-se endur per allò que Wallace anomena “configuracions per defecte” i que és la veneració inconscient i automàtica de tot allò que defineix el sentit que donem a les coses a què ens enfrontem rutinàriament. I és que “[e]n les trinxeres del dia a dia de la vida adulta, l’ateisme no existeix”. Si el que es venera són els diners, en voldràs més; si es tracta de bellesa, et sentiràs lleig; si s’adora el propi intel·lecte, acabaràs sentint-te estúpid. Per contra, l’autèntica llibertat “implica atenció, i consciència, i disciplina, i esforç, i ser capaç de preocupar-se de debò pels altres i de sacrificar-s’hi, una vegada i una altra, en una infinitat de maneres petites i gens apetitoses”.

Dia rere dia.


Editorial: Literatura Random House
ISBN: 9788439729396
Pàgines: 144
Preu: 9,90€

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies