“Némesis” de Philip Roth
8Valoració

El 9 de novembre de 2012, un dels autors més prolífics i rellevants del segle XX a Estats Units va anunciar que es retirava de l’escriptura. Semblava una broma o una provocació per part de Philip Roth després de 31 novel·les, però va ser, al menys de moment, una declaració seriosa, ja que l’autor no ha publicat la seva acostumada novel.la anual des de llavors. Als 81 anys, l’escriptor de Newark confessa que es dedica a rellegir les novel·les que ja ha escrit “per veure si ha fet alguna cosa que valgui la pena”.

Així doncs, la publicació de Las Némesis” no és una novetat, sinó una reedició de quatre novel·les curtes de l’autor dedicades a les seves temàtiques de la maduresa, és a dir, la mort, la culpa i les renúncies pròpies de la vellesa. En aquest recull es troben, en certa manera, les característiques que han fet de Philip Roth un escriptor amb un segell inconfusible. La primera de les novel·les, Elegía (2006), tracta de les dificultats que comporta inevitablement la vellesa, i també de la mort, ja que ambdues qüestions estan estretament relacionades. El protagonista podria semblar un alter ego de l’autor, ja que és un pintor que ha perdut la il·lusió per la creació artística i al qual la lluita contra malalties i operacions ha fet perdre part de les ganes de viure. Aquesta no és la primera vegada que Roth escull un personatge per representar-lo a ell en les seves obres, de fet, des de les seves primeres novel·les (1979) en Nathan Zuckerman ha complit aquesta funció de mirall de l’escriptor.

La segona de les històries, Indignación (2008), en canvi, remet a la primera de les novel·letes que va escriure aquest gran de la literatura, Goodbye Columbus (1959), juntament amb altres cinc contes curts. En ambdós casos el tema central no és precisament la vellesa i la lluita contra la mort sinó l’adolescència i les dificultats que comporta l’edat adulta i la descoberta de la sexualitat en un entorn repressiu. A Indignación, el protagonista és un jove jueu que ha de fugir a una universitat lluny de casa seva perquè no suporta més l’afany controlador de son pare. Allà, el descobriment del sexe i de les relacions suposaran un creixement que no podia imaginar.

La humillación (2009) és la tercera de les novel·les que podem trobar a Las Elegías, i potser es tracta d’una de les obres de Philip Roth que la crítica ha tractat pitjor, cosa estranya perquè sempre ha estat considerat un dels novel·listes clau del segle XX a Estats Units, hereu de grans mestres com Saul Bellow o Fitzgerald. És una història que en certa manera entronca amb una de les qüestions que està present a tota la seva producció: el sexe. Des de la molt divertida Portnoy’s Complaint (1969), el desig sexual desmesurat o la repressió d’aquest han estat temes centrals en moltes de les novel·les de l’escriptor. En aquest cas, un actor sexagenari que ha perdut la seva capacitat d’interpretar grans personatges i que està deprimit, s’embarca en una relació sexual per tal d’intentar recuperar l’energia perduda.

Finalment, la darrera novel.la que es troba en aquest recull és Némesis (2010), la darrera publicada per l’autor i, si no canvia d’idea, la seva darrera obra. Per tant, aquest seria el testament literari de l’autor, i com a tal té molta importància. La història de la novel.la és sorprenent, com no podria ser d’una altra manera amb Philip Roth, ja que descriu en detall els estralls causats per una epidèmia de pòlio a la ciutat natal de l’autor, el 1944. La culpa, la por a la mort i el patiment són els temes que, de nou, donen sentit a aquesta darrera incursió narrativa d’una de les figures literàries més importants dels darrers cinquanta anys.

El recull Las Némesis pot ser molt interessant per a aquells lectors que encara no hagin conegut a Philip Roth, ja que s’emporten d’un sol cop les reflexions més madures i honestes d’un gran escriptor, amb un domini del llenguatge i dels personatges molt acurat. Per a aquells que l’hem llegit des de sempre, però que potser ens hem perdut alguna de les seves darreres obres publicades, és l’ocasió de recuperar-ne alguna o simplement de rellegir-les totes quatre juntes, ja que adopten nous sentits i una nova coherència.


Editorial: Literatura Random House
ISBN: 9788439729105
Pàgines: 576
Preu: 26,90€

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X