Mr. Turner
6Valoració

Mike Leigh presenta un film sobre la vida i obra de Joseph Mallord William Turner, artista anglès especialitzat en paisatges i considerat “el pintor de la llum”. Es va estrenar en la competició per la Palma d’Or en el Festival de Cannes 2014, on Timothy Spall es va alçar amb el premi a Millor Actor i Dick Pope va rebre el Premi Especial del Jurado per la seva fotografia en la cinta.

Profundament afectat per la mort del seu pare i volgut per un majordoma a qui subestima i de qui ocasionalment s’aprofita sexualment, Turner intima amb la propietària d’una casa d’hostes al costat del mar, per acabar vivint amb ella de forma secreta a Chelsea, on acabarà els seus dies.

El llorejat cineasta, Mike Leigh, conegut -entre altres- per: “Secretos y mentiras” (1996), “El secreto de Vera Drake” (2004), “Happy, un cuento sobre la felicidad” (2008) o “Another Year” (2010) ens porta, en aquesta ocasió, aquest biopic poc convencional sobre el taciturn, excèntric i anàrquic pintor J.M.W. Turner, al que admira des que era estudiant d’art en els anys 60, segons confessa en una entrevista amb Efe.

Una mirada a l’últim quart de segle de l’artista britànic on se’ns presenta amb tota la seva mesquinesa, el seu egoisme personal i artístic contraposant-se amb la bellesa èpica i sublim de la seva obra. On viatja, pinta, es relaciona amb compradors d’art, freqüenta prostíbuls i destaca com a membre de la Real Acadèmia de les Arts Britànica.

Mr. Turner

No obstant això, el pintor fascinat amb la llum, taciturn i parc en paraules (substituïdes aquestes per una extensa col·lecció de grunyits) se’ns mostra, de vegades, eloqüent, divertit i poètic. És aquesta part, la més humana, fràgil i desconsolada, en la qual Timothy Spall, desplega tot el seu talent interpretatiu.

Al costat de Spall, completen el repartiment altres actors habituals en les produccions de Leigh, com Dorothy Atkinson, en el paper de la soferta Hannah Danby, Marion Bailey com la Sra. Booth, Paul Jesson com el pare de Turner o Ruth Sheen com Sarah Danby.

A favor del film de manera inqüestionable trobem Timothy Spall, que fa seu el personatge; aspre, incòmode, rondinaire, genial… i Dick Pope com a director de fotografia, facturant un dels millors treballs de la seva carrera i treballant per primera vegada en digital per Leigh.

En contra, la sorpresa que una pel·lícula amb un pintor com a protagonista arrencada amb els pitjors títols de crèdit vists des de fa molt temps. Dues hores i mitjana de metratge es troben excessives.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies