En el estanque dorado
9.5Valoració

Una parella d’ancians estiueja cada any a la casa familiar situada en un estany daurat, testimoni de la seva història, dels seus amors i desamors. Convertit el públic en testimoni del seu últim estiu, els protagonistes afronten amb cruesa i ironia la vellesa i la seva realitat. La també actriu Magüi Mira dirigeix aquesta versió d’Emilio Hernández sobre l’original d’Ernest Thompson.

Com afrontar la vida quan ets gran? És possible estimar com abans en plena vellesa? Després de veure la representació d’Hèctor Alterio i Lola Herrera, existeix l’amor etern i la vellesa és la millor etapa per reconciliar-se amb tots aquells als que has fet malbé, perquè la veracitat que transmeten els dos protagonistes convenç. Els actors, dos grans de la interpretació, fan seu l’escenari, el text, el ritme, la història… per captivar a l’espectador amb la narració de l’estiu imperfecte de dos iaios que s’estimen.

Etel i Norman repeteixen cada estiu la mateixa rutina. Arriben a la casa de l’estany, desempolsen els mobles i pesquen, passegen i conversen. Però enguany Norman està convençut que serà l’últim estiu: la vellesa l’ha fet més dèbil i més desmemoriat, tot i no haver sigut capaç de robar-li la ironia. Un avi especial que Alterio dota de qualitats especials a cada moviment.

Herrera no es queda enrere. Junts a l’escenari mostren una combinació perfecta i una sintonia només equiparable a la d’aquelles parelles que porten mitja vida junts. La seva elegància distintiva disfressa Etel per presentar-la com una dona enamorada que tem per la pèrdua del seu home. Una dona normal, al cap i a la fi.

En el estanque dorado Teatre Romea

Tots dos personatges interactuen amb tres personatges menors en temps a escena i, òbviament, menys destacables. Luz Valdenebro (Chelsi), Camilo Rodríguez (Billy Rey pare) i Adrián Lamana (Billy fill) són, respectivament, filla, gendre i nét adoptiu dels protagonistes. Els seus diàlegs introdueixen els conflictes de Norman en el passat i li donen l’oportunitat de superar-los i viure una segona joventut. Amb ells, diguem-ne que troba la pau necessària per seguir, per continuar endavant. I és que a l’estany daurat passa la vida i l’espectador l’observa com si es colés a una festa a la que ningú l’ha convidat. Com un voyeur que mira darrere la finestra les anades i vingudes d’una família normal.

Desconeixedora del film sobre el mateix text dirigit el 1981 per Mark Rydell (protagonitzat per Katherine Hepburn, Jane Fonda i Henry Fonda), m’he endinsat en la història, descobrint els personatges que cobren vida amb els seus intèrprets i fascinant-me per la credibilitat que es palpa al teatre. Amb la sala de butaques en peu, només val aplaudir.


Es pot veure a: Teatre Romea
Text: Ernest Thompson
Intèrprets: Lola Herrera, Héctor Alterio, Luz Valdenebro, Camilo Rodríguez, Adrián Lamana.


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies