El somni d’una nit d’estiu
4Valoració

‘El somni d’una nit d’estiu’ en mans del TNC és complicat. El Nacional encarrega les paraules firmades per Shakespeare a Joan Ollé per la temporada 14/15. És una de les grans obres. El més gran dels dramaturgs. Es fa a la Sala Gran. Hi participen “grans” actors. Hi ha una expectativa molt gran. No es compleix. Qui més ens il•luminen són els més joves i els comediants. La resta, inclusive la pròpia escenificació, el codi, materials, música, tot: caòticament il•lògic.

Expliquen la història de tres trames que s’entrecreuaran d’una forma o altra. La primera, són l’amor dels atenencs Hèrmia, Helena, Lisandre i Demetri; la segona és la vida del bosc on hi regnen Oberon junt amb Titània i on Puck també hi fa la seva; i la tercera, són alguns treballadors d’Atenes que decideixen crear una petita obra de teatre i per tant esdevenen comediants. Bàsicament els enamorats fugen al bosc per trobar-se en un espai “sense lleis”. Allà però viuran un “somni” de fades i màgia, on tot serà tan summament real que els hi serà estrany el retorn a les lleis d’Atenes.

El començament és espantós. L’escenografia de l’inici no convida a entrar dins aquest text. És plana, massa lineal, sense profunditat. Buida. Totes aquestes característiques són contraries al bosc que s’escenifica en un calaix, de la mida de la caixa escènica i que entra arrossegat, Puck estirant d’una corda. Una imatge, val a dir, preciosa. Màgica. L’única. Llavors, podríem dir que juguen al codi de l’espai real, buit i net i clar, versus l’espai màgic, el bosc, la densitat i la foscor. No funciona perquè des d’aquest punt de vista, el ‘Somni’ és dinàmic i “barroc”. Té moltes capes a nivell d’espai que no es compleixen. Que potser no s’han de complir però s’han d’omplir, sigui des de l’escenografia, la il•luminació, la sonoritat o la interpretació. I s’intueix que s’intentava des de la interpretació. Però no s’aconsegueix.

No s’aconsegueix perquè la interpretació és nefasta. Cantarella de Lluís Marco, quina terrible forma d’escoltar unes idees tan ben escrites. Una Mercè Arànega que no transmet ni el contingut de la paraula, o el gest o res del que fa o millor dit, intenta fer. La Victòria Pagès està molt mal aprofitada. I així un llarg etcètera. Xicu Masó destaca positivament en aquesta selva tan avorrida. Els joves també. Laura Pujolàs (Helena) al capdavant, meravellosa expressió a tots nivells. Albert Prat i Guillem Motos (Lisandre i Demetri, respectivament) molt contundents amb el seu fer. Clàudia Benito (Hèrmia), una més del grup juvenil però en un nivell correcte (la cantarella també li ha fet mal). Ara, Puck (Pau Vinyals) s’emporta la medalla. Quina tècnica, quina energia, quina voluntat i quines ganes i com en gaudeix del que fa. Gràcies.

El somni d'una nit d'estiu TNC

Hi ha moltes més característiques de les que es podria parlar, com la música (que també, massa neta i clara, poc “barroca”) i posar en dubte però en fi, com s’ha dit una proposta de Joan Ollé gens agradable per la vista, els ulls, la ment o el cos (són 2h 15min sense pausa). Aneu-hi i gaudiu del que és bo i del que no.


Es pot veure a: TNC
Text: William Shakespeare
Intèrprets: Joan Anguera, Mercè Aránega, Claudia Benito, Dani Espasa, Gregori Ferrer, Pere Eugeni Font, Enric Majó, Lluís Marco, Xicu Masó, Guillem Motos, Carol Muakuku, Eduard Muntada, Rosa Muñoz, Xavier Soler, Victòria Pagès, Albert Prat, Laura Pujolàs, Oriol Tramvia i Pau Viñals.


5 Respostes

 1. Mireia

  Estic molt d’acord amb aquesta crítica, especialment amb la nefasta escenografia plena de despropòsits, i l’actuació sense un registre compartit, una lectura desdel ressentiment d’un text que qui més qui menys estima i no mereix aquest maltracte. Hi havia director?

  Respon
 2. Júlia Puigvert

  Doncs hem vist una obra diferent, perquè Ollé, novament, ha fet una feina magistral. Es un Somni memorable. Es calr que hi havia director! Espectacular! Del millor que he vist de Shakespeare.

  Respon
 3. Santiago Giner

  Totalmente de acuerdo con Júlia. Me quedé sorprendido del trabajo que hay en este montaje de Ollé, con una obra tan compleja como esta de Shakespeare. Joan Ollé y todos han conseguido mantener intacta la poesía que hay. Ollé lo ha contemporaneizado con mimo, sin olvidar que cuando nos acercamos al Sueño de Shakespeare vamos en busca, también, de que nos cuenten un cuento. Es muy difícil equilibrar todos los referentes que hay en En El sueño de una noche de verano, y considero que Ollé ha logrado un montaje que marca un antes y un después en la puesta en escena de este clásico. A quienes no se les entiende es a según qué crítico. ¡Bravísimo, Joan, bravísimo a todos los que han trabajo en este Sueño shakespeareano!

  Respon
 4. Jordi

  Una nova manera d’entendre aquesta peça, diria jo. Una poètica preciosa que certament a moments es fa feixuga.
  Les interpretacions em semblen sublims i molt adequades a la proposta de direcció.
  Pau Vinyals ens entrega un dels millors Pucks.
  Els joves enamorats enganxen des del primer minut, Claudia Benito interpreta una Hermia amb un pes i una força com mai havia vist (còmica, fresca i atrapant).Albert Prat ( Lisandre) la segueix amb fermesa igual que Guillem Motos en el paper de Demetri i Laura Pujolàs què en la monotonia del plor i troba matisos interessants.
  Titania i Oberon són confosos i Xicu Masó està molt encertat en el seu paper de Bottom ( precís, net, dolç , extramadament còmic i encantador).

  Respon
 5. Eduard López

  Es, sencillamente, espectacular. Todo el trabajo que hay en este montaje es extraordinario. El tiempo que habrán estado para elaborar cada uno de los motivos y movimientos escénicos. Además, teatro y palabra, que casi nunca se respeta ya. En manos de otro director la sexualidad se hubiera desatado. En cambio Joan Ollé se ha mantenido atento a las palabras, a la poesía, y se lo agradecemos, porque el teatro tiene que enseñar, también, a escuchar. El teatro de Shakespeare sobre todo. Una gozada. Teatro sin prisas. Maravilloso.

  Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X