Nunca es demasiado tarde
6Valoració

Arriba a les nostres pantalles el llargmetratge del cineasta italià establert en el Regne Unit Uberto Pasolini, “Still Life” (“Nunca es demasiado tarde”). El segon treball, com a director, del productor de “Full Monty” és una obra intensa i commovedora sobre la solitud i la desafecció pel proïsme.

Diligent i treballador, el solitari John May (Eddie Marsan) és un empleat de l’ajuntament de Londres en el districte de Kennington. La seva principal labor és organitzar les exèquies de les persones mortes en solitud, així com, trobar als parents més propers i/o amistats. Malgrat ser acomiadat, sent la necessitat d’acabar la seva última missió: donar amb els familiars d’un vell borratxo, Billy Stoke.

A partir d’un vell àlbum de fotos i de les visites a coneguts comença a reconstruir la vida d’aquest últim mort i entra en contacte amb Kelly (Joanne Froggatt), filla d’aquest. Entre tots dos naixerà una amistat que donarà color a la monocromàtica, organitzada i tediosa vida de John.

Rere la direcció de Pasolini se situa la interpretació d’Eddie Marsan, que ha treballat a les ordres de Martin Scorsese, Steven Spielberg, Mike Leigh i Bryan Singer, entre altres. En el cas que ens concerneix és un petit home qualsevol, curull d’humanitat i que omple el seu propi buit existencial amb un treball que, a més, és a punt de perdre.

Nunca es demasiado tarde

John està solament, no té amics, sopa tonyina en llauna i una poma en el seu petit, trist i extremadament ordenat apartament. Sent un gran respecte cap a aquestes persones que deixen el món sense tenir ningú al seu costat. Generalment és l’únic que va al funeral, s’encarrega de la música i escriu textos, per recordar als difunts, que intenta personalitzar a partir de les perquisicions que realitza de cada mort.

Pasolini, que així mateix ha escrit el guió i ha produït la pel·lícula amb un pressupost ínfim, s’ha inspirat en el treball real dels funcionaris que organitzen els funerals de les persones que moren soles.

Eddie Marsan, secundari de luxe i que debuta com a actor protagonista en aquesta cinta, posa a la disposició de Pasolini el seu amarg rictus, el seu aspecte d’home solitari i gris. Aconsegueix que ens solidaritzem amb la seva petita empresa personal i que ens alegrem quan, gairebé al final del metratge, sembla que la seva vida comença a omplir-se d’una tènue llum.

Es tracta d’una pel·lícula petita, una història sobre la solitud i de com nostra actitud i errors fan que ens distanciem dels éssers més volguts. Malgrat no ser rodona, “es deixa veure” i aconsegueix que ens qüestionem quant de responsables som, amb les nostres actituds i presa de decisions, de la vida que portem i de la mort que ens espera.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies