Un gato callejero llamado Bob
6.5Valoració

Afirmar que un gat t’ha salvat la vida pot sonar molt exagerat, però així és com James Bowen subtitulava la seva historia real transformada en saga de llibres, que ha assolit l’èxit de vendes, ha estat traduïda a 18 idiomes i ha enamorat milers de lectors per tot el món. Exageració o no, llegint les pàgines de “Un gato callejero llamado Bob” un no pot evitar creure que a vegades el destí obra petits miracles que en forma d’anècdota canvien per sempre la vida de les persones (i dels animals).

Si vau estar pel centre de Londres cap a finals de la dècada passada potser us vau creuar amb ells pels carrers al voltant del Covent Garden. James Bowen era un jove músic de carrer, vivint en un petit pis de protecció després d’haver passat una temporada dormint a la intempèrie, amb poca i mala relació amb la seva família, enganxat a les drogues i sense cap perspectiva de futur més enllà d’anar sobrevivint amb les monedes que recollia tocant la seva atrotinada guitarra pels carrers.

Fins que un dia es va trobar a la porta del seu apartament un gat de carrer ferit. Després d’intentar sense èxit trobar el seu propietari, en James va decidir obrir-li les portes de casa seva i posar-li nom: Bob. El gat fins i tot va començar a seguir-lo quan se n’anava al centre a tocar. I així entre els dos es va anar creant una relació que els ha acabat convertint en companys inseparables. A partir d’aquell encontre casual, en James va començar a posar ordre a la seva vida, deixar enrere l’heroïna i reconnectar amb la seva família. En Bob va trobar una llar, menjar i un munt de fans encantats d’amanyagar-lo que l’han convertit en tota una estrella.

Aquesta és la història real que una agent literària va convèncer a Bowen de que expliqués en un llibre, després que ell i Bob s’haguessin convertit en totes unes celebritats entre els transitants dels carrers de Londres. I així ho fa, a partir de la narració seqüencial de diversos fets que van anar passant al llarg de dos anys des d’aquell primer encontre.

James Bowen i el seu gat Bob


“Un gato callejero llamado Bob”
no és ni molt menys alta literatura, tampoc ho pretén. És una narració molt natural i humana explicada en primera persona, amb senzillesa, que té un puc de màgic realisme, molt de sentiment i també un grapat de reflexió social. Tot resumit en 250 pàgines que es devoren en un no res.

En primer lloc, i més si sou dels que teniu mascota, és difícil no quedar captivat pel seu protagonista felí i sens dubte hi reconeixereu molts dels sentiments que en Bob va despertar en James: l’instint de protecció, la por a la pèrdua o al patiment de l’animal, la nova responsabilitat adquirida, la complicitat, companyonia, afecte i tot de gestos i situacions pels que qualsevol que tingui gat haurà passat.

Però a banda d’això, “Un gato callejero llamado Bob” també és un llibre que a partir de les vivències que explica sap anar tocant punts interessants per la reflexió. L’experiència de James Bowen no té per què representar la de totes les persones que viuen i intenten guanyar-se la vida als carrers, però si farà que us les mireu d’una altra manera. A partir del seu cas, aporta una mica de visibilitat a aquells a qui acostumem a ignorar i deixar enrere ràpidament en les nostres atrafegades vides.

El llibre transforma l’asfalt de la ciutat de Londres en una jungla no gaire justa on conviuen sensesostre, captadors de ONGs, pidolaires, artistes de carrer, venedors de diaris benèfics, predicadors religiosos, autoritats més o menys comprensives, i un llarg etcètera. I així també fa pensar sobre el sistema social que fa que moltes persones caiguin en aquesta situació i després tinguin tant difícil sortir-ne. Fins i tot et fa plantejar-te sobre fins a quin punt és just que un noi que toca la guitarra amb un gat acapari atenció, simpatia i propines molt per sobre d’un altre que demana diners al costat i en qui ningú es fixa.

Però en tot sap trobar-hi un missatge de tendra esperança que és el que al final et deixa la lectura d’aquest llibre, i que en els temps que corren no és cosa menor.

Nota: Per qui ja hagi llegit “Un gato callejero llamado Bob” i tingui ganes de més, les aventures de la seva parella protagonista continuen ara a “El mundo según Bob” publicat aquest mateix setembre per la mateixa editorial.


Editorial: La esfera de los libros
ISBN: 9788499709451
Pàgines: 264
Preu: 15,90 €

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies