Gyo
6Valoració

Estem d’enhorabona ja que l’editorial ECC, dins del seu excel·lent catàleg, ens porta una nova obra del gran Junji Ito. Si el mes passat us parlava de la història de suïcidis i dopplengängers, “Black Paradox”. En aquesta ocasió parlaré de monstres marins i adolescents en perill. “Gyo”, dividida en dues parts (octubre i novembre) és una divertida història de terror que treu les ganes de tornar a demanar sushi als restaurants.

De vacances a Okinawa, Kaori i Tadashi semblen no gaudir com havien imaginat i, a sobre, tenen una topada amb un peix al que li han sortit potes i fa una pudor terrible. Aquest incident no és aïllat i de sobte tot Japó es veu envaït per milers de peixos de totes les mides. Des de pops a taurons. No hi ha molt a destacar d’un argument que sembla escrit única i exclusivament per a gaudir de la creació d’aquests monstres i planificar les mil i una persecucions que els protagonistes patiran. El manga està ple de clixés on tenim a un jove protagonista, una mica pagat de si mateix i amb ganes de sexe. La noia és la típica scream girl que necessita l’ajuda del seu nuvi, i fins i tot, tenim l’oncle del protagonista, un científic que sembla tenir alguna cosa a veure amb les estranyes mutacions. Més clàssic, impossible.

Això que comento no vol dir que no funcioni, són un petit grup de personatges reconeixibles que obren camí per gaudir del plat fort: el dibuix. La gran mestria de Ito amb el disseny de les pàgines, com ens porta a patir per la ciutat i els seus habitants, com introdueix visualment la pudor que castiga els protagonistes … senzillament sublim. Simplement es troba a faltar una escriptura més valenta, arriscada.

Vinyeta de "Gyo" de Junji Ito

Malgrat que el mateix autor (com bé comenten els companys de Zona Negativa) ha reconegut que la seva major influència ha estat el film Tiburón, de Spielberg. Altres fonts apunten, també, al terror de Lovecraft. Jo, personalment, no ho veig per cap lloc, però si trobo la barreja del film de Spielberg amb la llarga tradició de monstres que muten per culpa dels experiments humans que recorre pràcticament tota la història del manga. Fins i tot, si es busquen il·lustracions dels monstres Yokai de la mitologia japonesa es poden trobar influències en els monstres marins que dibuixa Ito.

Un primer numero molt divertit a l’espera de llegir el segon i veure com tanca una història que, sincerament, m’agradaria que l´hagués escrit un bon escriptor que permetés fer a Junji Ito el que millor sap, dibuixar i terroritzar-nos amb els seus llapis.


Editorial: ECC
Pàgines: 200
Preu: 7,95€
Guió: Junji Ito
Dibuix: Junji Ito

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X