Aquesta setmana estrena el seu primer llargmetratge “321 días en Michigan“, un drama de presons amb tocs de cinema social. Enrique García és realitzador, il•lustrador, director d’una escola de cinema on imparteix tallers de cinema, guió, realització i postproducció, professor d’Història de la imatge audiovisual. També ha treballat com a periodista a “La opinión de Málaga”. Ha obtingut 4 premis RTVA, 4 premis al Festival de Màlaga i més de 40 guardons en festivals nacionals i internacionals.

Veiem a la teva trajectòria que en els darrers anys has col•laborat amb el Centre Penitenciari de Màlaga organitzant tallers de cinema per als interns. Quina influència ha tingut aquesta col•laboració en la pel•lícula?

Principalment ha estat l’amabilitat i la llibertat que ens han donat per realitzar el curt original, a més de facilitar-nos el procés de documentació que li ha donat tanta veracitat a la història a través d’entrevistes a interns i funcionaris.

Creus que la societat té una imatge distorsionada del que és la presó?

Crec que la veritable imatge distorsionada l’ha donat curiosament el propi cinema al retratar la mateixa filosofia de relació entre presos i funcionaris per a una història d’Alexandre Dumas tipus “El conde de Montecristo” que per a “Celda 211” que em sembla una fantàstica pel•lícula d’acció. Però realment eren d’aquells clixés dels que volíem fugir i era una màxima creure’ns cada seqüència de la pel•lícula i que funcionaris i interns s’identifiquessin amb la història.

La visió dels personatges que proposes està molt humanitzada, deixes de cantó al pres, convidant a l’espectador a conèixer la persona que hi ha al darrere. La pel•lícula és un cant a la reinserció?

És més el descobriment de què cadascú és el responsable del seu futur, de les seves accions i del camí que prens per enfrontar-te a la condemna i al moment en què surts.

Com va influir la relació amb els interns a l’hora de construir als personatges?

Va ser primordial tenir bona relació amb ells perquè ens van desvetllar trucs de supervivència i fins i tot de “pilleria” per sobreviure amb un somriure el dia a dia de la presó. Està clar que dir que no hi ha enfrontaments ni picaresca en la convivència dels presos en una presó no seria cert, així que s’havia d’introduir aquests elements que li van donar molta “xispa” a la pel•lícula.

Enrique García 321 dias en Michigan

Com és un dia de rodatge en un centre penitenciari? Com influeix a l’hora d’organitzar el rodatge?

321 días en Michigan” es va rodar a la presó abandonada de Màlaga, no va haver cap problema. El curtmetratge “Tr3s razones” sí que es va rodar íntegrament dins dels murs de la presó a Alhaurín i va ser tota una experiència humana i cinematogràfica.

Essent la teva primera pel•lícula, vas obtenir dos premis al darrer Festival de Màlaga. Que creus que suposa això per a la teva carrera i per a la pel•lícula?

Per mi van ser quatre premis: Biznaga del Públic, Biznaga per Héctor Medina, Biznada per a Salva Reina i el Premi Asecan a la millor Opera Prima. Doncs per mi és una satisfacció i la conseqüència d’un treball molt dur amb poques facilitats per a la pel•lícula és molt positiu, però que no serveix de res si no es cuida la projecció, promoció i la distribució.

Tens algun projecte entre mans?

Sí, per suposat, hi ha un parell de projectes que per la seva característica de financiació em tindran entretingut en aquest proper any. Un és “Noche de Brujas”, un projecte més car i ambiciós protagonitzat per Juanma Lara i José Coronado. Un thriller d’acció amb persecucions i explosions pels carrers de Màlaga la nit de Halloween. El que probablement s’avanci és “Resort Paraiso”, una pel•lícula de baix pressupost de suspens i terror. Estem tancant la financiació.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X