La sal de la Tierra
9.5Valoració

“La sal de la tierra”, és un documental sobre la figura del fotògraf Sebastião Salgado, realitzat pel cineasta Wim Wenders, que torna al gènere després de “Pina” i amb la col·laboració del fill de Salgado, Juliano Ribeiro que l’ha acompanyat en els seus últims viatges.

Nascut a Brazil el 1944 Salgado va descobrir la vocació per la fotografia després d’iniciar els estudis d’Economia i decidir que una carrera en aquest camp no el satisfeia prou. Un home que defineix l’art de la fotografia com el de pintar amb llum, ha esdevingut un aventurer incansable i cronista a través de les seves fotos del millor i pitjor de planeta, des de les vides dels treballadors arreu del món als devastadors efectes de les sequeres, la fam o el mateix home. Natura i humanitat en totes les seves vessants es converteixen en punt d’atenció de l’objectiu de la càmera de Salgado.

Durant els últims 40 anys Salgado ha viatjat pels cinc continents seguint els conflictes de la humanitat, la fam i els èxodes. La majoria d’aquests treballs, a més d’aparèixer en un gran nombre de publicacions impreses, també figuren en llibres com “Other Americas” i “Sahel-l’Homme en Détresse” (1986), “An Uncertain Grace” (1990), “Workers” (1993), “Terra” (1997), “Migraciones y Retratos” (2000), i “África” (2007). Les exposicions del seu treball han viatjat per tot el món i s’han pogut veure en els millors museus i galeries. Sense anar massa lluny actualment podeu visitar al CaixaForum Barcelona l’exposició “Gènesi” on Sebastião Salgado busca els orígens del món i del planeta que habitem. Un món que ha evolucionat durant milers d’anys abans de veure’s enfrontat al ritme de la vida moderna.

La sal de la Tierra

El punt central, el tot de ”La sal de la tierra“ són les meravelloses i colpidores imatges que ha anat realitzant al llarg de la seva vida i no li cal res massa res. Fotografies en blanc i negre hipnòtiques, fascinants però que també són denuncia de com és de cruel l’home no només amb el seu entorn sinó també amb el propi home.

Les imatges tractades amb cura i veneració per Wenders són el fil narratiu que ens explica la vida i miracles d’aquest home sempre carregat amb la seva càmera –viatges, família, projectes. A la darreria del 1990, després d’unes quantes dècades de treball fotografiant les grans transformacions demogràfiques i culturals del nostre temps arreu del món, Sebastião Salgado va tornar al lloc on va néixer, una finca ramadera situada a Vale do Rio Doce, a l’estat de Minas Gerais, al Brasil. Les terres abans fèrtils, envoltades de vegetació tropical i amb una exuberant diversitat d’espècies vegetals i animals, havien estat víctimes d’un procés de desforestació i erosió. La natura semblava esgotada. La seva dona, Lélia Wanick. Salgado, va tenir la idea de replantar un bosc amb les mateixes espècies autòctones i recrear l’ecosistema que Salgado havia conegut de petit. De mica en mica els animals hi van anar tornant, fins que el renaixement va ser complet. Actualment, la finca de 700 metres quadrats, és un espai protegit.

La sal de la Tierra

“La sal de la Tierra” mostra el personatge -un home creatiu, àvid de veure món i mostra-ho en totes les tonalitats de grisos possibles- que hi ha darrera d’una obra fotogràfica impressionant que posarà, ben segur, les dents llargues als amants de la fotografia . Qui les pogués fer com ell! Per altra banda el documental de Wim Wenders és un impressionant retrat antropològic i naturalista del nostre planeta on hi mostra tant la bellesa com la misèria i una crítica brutal al poder destructiu de l’home però amb missatge d’esperança amb el triomf del projecte Terra.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies