"Les dones de la Principal" de Lluís Llach
9Valoració

Lluís Llach torna a les llibreries amb “Les dones de la Principal”, la història de tres Maries, tres dones fortes i poderoses que regenten la Principal, el casal més important del cor d’una comarca vinatera. En la història d’aquesta mansió totpoderosa però hi ha un punt fosc, l’assassinat d’un home que n’havia estat capatàs.

Maria Roderich (la Vella), Maria Magí (la Senyora) i Maria Costa són les tres dones que, al llarg de quasi un segle, han regentat la Principal, el casal més assenyalat del poblet de Pous, al cor de la comarca vinatera de l’Abadia. Elles tres, àvia, mare i filla, han fet prosperar les vinyes, després del desastre de la fil·loxera, a través d’un seguit de transformacions que consoliden el negoci del vi.

En la història de la Principal hi ha un punt fosc: l’assassinat d’un home que n’havia estat el capatàs, el 18 de juliol del 1936. Passada la guerra, un inspector de policia decidit a resoldre el cas emprèn una investigació que el portarà a descobrir els secrets de la família i una xarxa feta amb els nusos del temperament, la passió i el poder.

Lluís Llach torna a les llibreries amb la novel·la “Les dones de la Principal” (Empúries, en català; Seix Barral, en castellà). Després de debutar amb èxit fa dos anys amb “Memòria d’uns ulls pintats” el cantant retrata ara la nissaga de tres dones coratjoses marcades per un crim misteriós.

Llach aprofita el crim per explicar el rerefons històric, per descriure amb tota vivesa les transformacions en el cultiu de la vinya a la zona -des de l’arribada de la fil·loxera a finals del segle XIX fins a la instauració de la “nova cultura del vi” al segle XXI- i per mostrar el paper de la dona al llarg dels anys. L’acció de “Les dones de la Principal” es concentra l’any 1940 a través de la investigació que porta un comissari de Rius (la capital de la zona) sobre un crim que es va cometre a la Principal l’estiu del 1936, just abans de l’inici de la Guerra Civil. Un home que havia estat el capatàs de la finca va aparèixer degollat, a dins d’un sac, al pedrís de l’entrada de la casa.

“Les dones de la Principal” és una novel·la molt femenina i molt feminista també. No només perquè les seves protagonistes ho siguin de dones i se’n mostri la seva psicologia i la seva lluita en un món d’homes, també ho és perquè els homes d’aquestes dones tenen una part femenina molt marcada. El crim és una excusa per mostrar la història d’una nissaga familiar a traves de les senyores de la Principal que són fortes, decidides i que es sobreposen al paper que en teoria els pertocaria, amagades rere un home. Maria Roderich (la Vella), Maria Magí (la Senyora) i Maria Costa –àvia, mare i filla- s’emporten en aquest aspecte el protagonisme, però la nova novel·la de Lluís Llach és polièdrica a traves de les moltes cares que mostra i d’uns personatges peculiars que atrapen al lector. L’Úrsula i el Llorenç, que són molt més que simples testimonis del crim i de la vida a la Principal i el comissari Recasens estan construïts amb tal cura que, de seguida, t’interessa que fan, que els passa i com els afectarà la història. Amb ells es lliguen el passat i el futur de la història narrada en aquesta novel·la trepidant i atraient paraula a paraula on la clau està en la Maria Costa, la tercera dona de la nissaga, que ha reconvertit la Principal en un celler modern i competitiu en el mercat internacional.


Editorial: Grup62
ISBN: 978-84-9787-961-3
Pàgines: 400
Preu: 20.00 € (ebook: 9.99 €)

Lluís Llach (Girona, 1948) va tancar el 2007 quaranta anys d'una carrera artística que el va dur a actuar arreu del món i a assolir èxits discogràfics sense precedents en la cançó catalana. Va debutar com a novel·lista amb l'esplèndida "Memòria d'uns ulls pintats". "Estimat Miquel" és el seu segon llibre.

Una resposta

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies