La gent molesta
8Valoració

Carles Mallol (Figueres, 1981) és l’autor i director de La gent molesta, un espectacle sorgit d’un Taller de Pràctica Professional de l’Escola Eòlia de Barcelona. Ever Blanchet -director del Teatre Gaudí- anunciava a finals d’agost que aquesta temporada apostaria pel teatre social. La gent molesta és una de les obres escollides, una reflexió vers la nostra actitud cap als nouvinguts, aquells que venen de fora a pertorbar la nostra vida. Mallol redueix la por als de fora a la més absoluta absurditat, proposant el barri com a frontera.

Us donem la benvinguda a l’assemblea extraordinària de l’associació de veïns. Avui l’ordre del dia inclou una decisió ben particular: Què fem amb en Biel Espunya (Quique Nubiola)? En Biel tot just s’ha comprat un pis al barri i hem de decidir si volem que vingui a viure-hi o no. Té parella? Vol tenir fills? I si en vol tenir, quants seran? I els seus fills jugaran als nostres parcs? Si estàs a favor, aixeca la cartolina verda. I si estàs en contra, aixeca la cartolina blava.

Així comença La gent molesta. Entrem a la sala i trobem l’ordre del dia, el contracte de compraventa del pis i les respectives cartolines al nostre seient. En Biel, ara per ara és un estrany, potser arriba per pertorbar la tranquil·litat del barri i el benestar que tant ens ha costat aconseguir. No el deixarem entrar tan facilment! I si el deixem entrar… potser haurem d’estar segurs de quines són les seves intencions. Acabarà essent un dels nostres? S’integrarà i aprendrà les nostres costums encara que no les acabi d’entendre…?

La gent molesta es desenvolupa en un espai i temps únic, amb un escenari amb públic a quatre bandes i amb 7 personatges que interactuen gairebé de forma permanent a l’escenari. El text és ràpid, dinàmic i picat, fent que el ritme de l’obra sigui trepidant. Aquests elements es poden convertir en un arma de doble fil si no es saben gestionar correctament. Mallol se’n surt amb escreix d’aquest examen i els seus actors també.

La gent molesta Teatre Gaudí

El fet d’implicar al públic a l’assemblea de veïns és un dels encerts de l’espectacle. Es trenca la separació des del principi i el públic es diverteix des del primer moment. Les seves reaccions donaran peu a textos improvisats dels personatges i si som una mica agosarats fins i tot podrem veure espais i accions paral·lels a la trama.

Pel que fa als actors i actrius, el pes de l’obra el porta un magnífic Quique Nubiola, actor que té una vis còmica impressionant. Nubiola dóna vida a un Biel que evoluciona des del principi al final, passant per diferents estats d’ànim -i mentals-, els quals sap transmetre amb una barreja de comicitat i tragèdia. També destaca la bona feina de tot el repartiment (Tasio Acezat, Anna Maruny, Xesco Palacín, Tània Roca, Sara Sors i Ester Villamor). La gent molesta és un text molt coral, però que reserva un petit moment estelar per cada personatge i que cadascun dels actors sap aprofitar per transmetre’n l’essència -que gran Villamor amb el seu radical monòleg prolactància materna!-.

En definitiva, és una obra adient per aquells que vulguin passar una bona estona però buscant alhora una crítica social punyent.


Es pot veure a: Teatre Gaudí
Text: Carles Mallol
Intèrprets: Tasio Acezat, Anna Maruny, Quique Nubiola, Xesco Palacín, Tània Roca, Sara Sors, Ester Villamor.


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies