Black Coal
4Valoració

El thriller del xinès Diao Yinan va donar la gran campanada en l’últim Festival de Berlín a alçar-se amb l’Ós d’Or a la millor pel·lícula i l’Ós de Plata al millor actor per Liao Fan, imposant-se a “Boyhood”.

A “Black Coal”, un treballador d’una mina de carbó és assassinat i el seu cos mutilat apareix dispersat per quilòmetres. La investigació segueix la pista de diversos sospitosos, però en l’intent de capturar moren dos oficials i un altre, de nom Zhang Zili, resulta ferit. És obligat a retirar-se del cas i l’assignen com a guàrdia de seguretat en una fàbrica. Cinc anys després tornen a succeir-se els assassinats i Zhang Zili s’adona que totes les víctimes estan relacionades amb una dona de la qual s’enamora.

Un cadàver a trossos, un policia amb una vida personal desastrosa (Liao Fan) i una femme fatale (Gwei Lun Mei) són els arquetips del cinema negre per excel·lència. En aquest sentit el tercer film de Diao Yinan, que es va poder veure a la secció de “Perles” de la recent edició del Festival de Sant Sebastià, compleix tots els requisits necessaris. Ambientada a la freda i poc cosmopolita regió de Manchuria, “Black coal” mostra un país que creix mentre s’estenen les diferències socials. Tècnicament la fotografia i la llum és impecable i mostra perfectament aquesta atmosfera freda, fosca i angoixant -com la societat a la que li costa acceptar els canvis-.

Black coal

La gran crítica especialitzada diuen que “Black Coal” remet directament a pel·lícules com “El tercer home”, “El falcó maltès” o “Set de mal”. Us seré sincera, jo no ho vaig veure. Confesso que no vaig entrar gens en el film, que em va avorrir, confondre i finalment, emprenyar.. “Black coal” peca d’una trama confusa, excessives dualitats i de no posar un focus ben delimitat que faci que l’espectador no es perdi. Que em perdonin a Berlin però el film dirigit per Yinan Diao frega en certs moments un ridícul propi de pel·lícula xinesa de sèrie B. Hi ha circumstàncies, reaccions i maneres de fer que no s’entenen, no són creïbles i acaben semblant de broma -per no parlar del final-.

Com sempre potser caldrà que la veieu per valorar-la per vosaltres mateixos i que li trobeu allò mateix que va la va convertir en la guanyadora sorpresa a Berlín. Jo, ho sento, no ho he trobat.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies