Hem anat comentant aquests dies que un dels trets més destacables de l’edició d’enguany del Festival de San Sebastián ha estat el gran nivell i estat de forma demostrat per la majoria de les pel.lícules espanyoles presentades. Un fet al que no han estat aliens els membres del jurat capitanejat per Fernando Bovaira, Natassja Kinski i Mariana Rondón, que han enunciat un palmarès ple de reconeixements pel cinema nacional. Potser no hi han estat totes les que són (pocs haguessin protestat també algún reconeixement a la vasca “Loreak”), però sí són les que hi han estat, “Magical Girl” i “La isla mínima“.

Millor Pel.lícula: Magical Girl‘ de Carlos Vermut
Millor Director: Carlos Vermut

En una edició amb tanta i tan bona presència nacional és ja una bona noticia que la Conxa d’Or s’hagi quedat a casa sense que ningú discutís la decisió. I que a més el jurat s’hagi decantat per una proposta original, inquietant i trencadora com “Magical Girl” és doble bona noticia. Premiant tant el film de Carlos Vermut com el seu treball com a director, s’ha produir un doblet que no es donava des de 1997 quan Claude Chabrol es va emportar també els dos premis per “Rien ne va plus“.

L'equip de 'Magical Girl' recull la Conxa d'Or


Premi Especial del Jurat:
Vie Sauvage‘ de Cédric Khan

El “però” del palmarès ha estat per la concessió de la menció especial a “Vie Sauvage“, la pel-lícula del francès Cédric Khan que retrata uns fets reals. L’odissea de dos nens educats per son pare com a nòmades al marge de la societat, arribava al final del festival i no va acabar de convèncer amb un ritme lent i un desenvolupament irregular.

Cédric Kahn

Conxa de Plata a la Millor actriu: Paprika Steen per ‘Silent Heart

La punyent reflexió sobre l’eutanasia realitzada per Bille August és el vehicle amb el que la danesa Paprika Steen s’ha pogut lluir i convèncer el jurat per premiar-la per la seva interpretació. En recollir la seva Conxa, l’actriu ha volgut agrair precisament a August per fer cine per dones de la seva edat.

Paprika Steen

 

Millor Actor: Javier Gutiérrez per ‘La isla mínima
Premi del Jurat a la Millor Fotografia: Alex Catalán per ‘La isla mínima

El Palmarès no hagués estat complet ni hauria satisfet la crítica si no hagués reconegut una altra de les més lloades cintes espanyoles que hem pogut veure aquest any. I el jurat ho ha fet otorgant dos premis també a “La isla mínima“. En l’apartat interpretatiu, el gallec Javier Gutiérrez ha estat reconegut pel seu paper de policia amb un rerefons fosc i violent que investiga la desaparició de dues noies. Absent Gutiérrez de la gala, ha estat el seu company de repartiment Raúl Arévalo qui ha recollit el guardó en el seu nom. Per altra banda, Alex Catalán ha vist també reconegut pel seu brillant treball de fotografia per crear l’atmosfera de la pel.lícula d’Alberto Rodríguez.

AlexCatalán, premi a la MIllor Fotografia per "La isla mínima"

Millor Guió: Dennis Lehane per ‘The Drop

A l’hora d’escollir el millor guió, el jurat s’ha decantat per una proposta més clàssica o normativa, però tenint en compte un gran nom: el de Dennis Lehane un dels grans novel·listes adaptats al cinema amb “Mystic River”, “Adiós, pequeña, adiós” o “Shutter island”, i el relat curt del qual “Animal rescue” és la base del film “La entrega” dirigit per Michaël R. Roskam. El guió de Lehane, dóna peu a un thriller tens i contingut capaç de combinar els esclats de brutalitat, la recerca de la innocència i la redempció per part dels seus protagonistes.

Dennis Lehane

Premi del públic:The salt of the earth

La projecció de “La sal de la Tierra” va deixar un gran impacte en el públic, que de seguida la va enfilar al capdemunt de les votacions populars, posant molt difícils les coses a les altres pel.lícules que vinguessin darrera a intentar desbancar-la. I efectivament, cap ho ha aconseguit. Dirigit per Wim Wenders i Juliano Ribeiro Salgado, el film presenta en forma documental la vida i obra del pare d’aquest darrer, el fotògraf Sebastiao Salgado. I amb la força i emoció de les seves imatges retratant el món, els seus racons i la seva gent, s’ha guanyat meritòriament el cor del públic de San Sebastián.

The salt of the Earth

Premi del públic al millor film europeu:Relatos Salvajes

Però centrant-nos en les propostes europees, n’hi ha hagut una altra en aquest certàmen que el públic no podia deixar de destacar entre les seves preferides. Amb un sentit de l’humor salvatge, la co-producció hispano-argentina “Relatos Salvajes” arrancava la que augurem que serà una bona carrera comercial, arrancant riures i aplaudiments a totes les platees de les sales on s’ha projectat. Leonardo Sbaraglia, representant el seu repartiment, ha estat l’encarregat de recollir el premi.

Leonardo Sbaraglia recull el premi per "Relatos Salvajes"

Premi Nous Directors:The lesson‘, de Kristina Grozeva i Petar Valchanov

Premi Horizontes Latinos:Güeros‘, de Alonso Ruizpalacios

Premi FIPRESCI: Phoenix‘ de Christian Petzold

Premi Signis: ‘A Second Chance‘ de Susanne Bier

Premi TVE Otra Mirada: ‘Bande de Filles‘ de Céline Sciamma

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies