Beau travail
9.5Valoració

El costat de l’inconscient òptic

Només pel metafòric final a veu de Corona, a vena palpitant, mereix la pena veure-la. Solament per això, encara que existeixen moltes altres raons per veure “Beau Travail” (1999) de Claire Denis, la que havia estat assistent de Rivette, Costa Graves i Wenders.

“Beau Travail” és un teixit circular, perfecte. Una croada de fils musicals, gestuals, pulsions i poesia. Rares vegades podem trobar una pel·lícula de l’exèrcit en què música operística acompanyi als legionaris i que aquests es converteixin en objectes de contemplació, i és que aquest film és una lliure versió de la novel·la d’Herman Melville “Billy Budd” de 1888 de la qual es va fer també una òpera, més propera a la temàtica marinera del relat original, dividida en quatre actes (dos actes, un pròleg i un epíleg) que acosta el tractament formal i musical de la pel·lícula en molts aspectes.

Prèviament a les panoràmiques africanes on succeeix l’acció, entrem en una pista de ball a ritme de “Simarik” o la cançó del petó de Tarkan (pop turc) que ràpidament, per la seva sincronització, apunta que el film serà una simfonia que rendeix tribut a la masculinitat en totes les seves formes. I així és. L’eix del relat per dur a terme aquest homenatge no és més que la rivalitat entre Galoup (Denis Lavant) un sergent absolutament guerrer i no apte per a la vida civil que troba sentit a la guerra (albergant semblança amb el personatge de Jeremy Reevens d’”En tierra hostil”) i Gilles Sentain (Grégoire Colin) un jove soldat que es guanya una excel·lent reputació entre companys i majors. Encara que trobem legionaris cal dir que “Beau Travail” està lluny d’altres pel·lícules que, per gènere, de pressa relacionaríem com “Sin novedad en el frente” (1930) L. Milestone, “Los violentos de Kelly” (1970) B.G Hutton o “La chaqueta metálica” (1987) S. Kubrick, per posar uns exemples, on pretenen mostrar quelcom de la guerra en si mateixa, sigui bo o dolent, mentre que Denis té un objectiu molt diferent: reflectir a l’home des d’un punt de vista físic, d’una banda, i espiritual per un altre.

Beau travail

Denis no fa apologia però tampoc denuncia la guerra perquè en realitat tot en la pel·lícula no és més que una casualitat. La pell, la suor, els músculs, clatells, caps tendres, orelles… La vida d’un legionari en l’exèrcit plantejant alguna cosa que no està tan lluny de qualsevol altra vida: la rutina, obligacions, disciplina, ràbia, gelosia i dubtes. D’això tracta la pel·lícula, d’allò més ordinari però explicat a través d’una esplèndida bellesa àrida, entre sorra, pedres, aire i alguna que altra onada. Una espiritualització dels «herois» sobretot en aixecar els braços cap a la calor netejadora del sol mentre el vent copeja les seves règies esquenes i l’olor del mar envaeix tot olfacte, fins i tot el de l’espectador. Una introspectiva (ajuda la veu en off de Galoup) a una joguina esplèndida construïda amb peces de gran virtuosisme i absolutament poètiques a través de flashbacks, fotografia paisatgística d’Agnes Godard i un elenc d’actors excel·lent. Fantàstic Denis Lavant.

Absolutament diürna, els personatges, el grup, són presentats mitjançant la música de Britten on, d’un en un, els seus rostres eclipsats per la càmera deduint un tors nu semblant a les escultures gregues de grans déus de “Le Mepris” (1963) de Godard en què el sentimental arriba en paral·lel mitjançant elles, apunten que un rastre abrupte resideix en ells, en alguns més que en altres. Tots apareixen envoltats sota una llum clara i celeste i amb en Galoup el primer contrallum amb agreujament de la música, aquell costat de l’inconscient òptic i sonor.

Beau travail

Ordenada i neta. Té una estructura i engranatge immillorable que sembla esquitxar la disciplina austera del sergent i els seus nois amb el planxat de les camises, el moment de rentar la roba, tendir-la, pentinar-se, posar-se una camisa i cordar-se els botons davant un mirall amb absolut deteniment i un llarg etcètera d’accions que es complementen amb el mateix dinamisme que el mecanisme de la pròpia pel·lícula, de talls absolutament rematats. Fins i tot els crèdits semblen estar cosits. Mentre observem dempeus a Galoup a la pista, primer lloc al que entrem i per on sortim i en el que coneixem a la jove per la qual sent atracció, Rahel, que serà com per al cinema Hitchcock el leitmotif, apareixen davant un tall negre, un a un des del centre cap els extrems, els noms dels principals protagonistes al ritme de la música fins a quedar la forma d’un rectangle perfecte… Tot en la pel·lícula té aquest caràcter de netedat i és que sota el sol calent d’Àfrica, de la Cochinchina, Madagascar fins a «serveix a la bona causa i mor» “Beau Travail” és, sense cap dubte, un molt bon treball.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X