Friends

[Texto en castellano]

Aquest mes fa vint anys que l’exitosa i multipremiada sèrie de televisió “Friends” va començar. Però també en fa 10 des que va acabar. Han passat deu anys, doncs, des que els amics novaiorquesos es van separar, així com els actors que els interpretaven. Però a banda de mirar el passat i recordar el que van ser, també hem de mirar el present i veure què són en aquest moment aquells qui tants bons moments ens van fer passar durant 10 temporades.

Any 2014. L’Emma, la filla d’en Ross i la Rachel, ja té 11 anys. La Phoebe i en Mike d’aquí poc celebraran els seus 10 anys de casats. La Monica i en Chandler estaran gaudint de la seva vida en família, així com en Joey i l’Alex. Tot ha canviat molt, i no sabem què ha passat amb les vides dels nostres estimats personatges, però sí què ha passat amb les vides del cast que els encarnaven.

Tot i que quasi cada any apareixen rumors d’una possible pel·lícula o capítol especial que serveixi com a “reunion”, sembla que les vides professionals dels actors no van cap aquesta direcció. El repartiment de “Friends” és potser el més estimat de tot l’àmbit televisiu i un dels més reconeguts. Però això que a l’audiència sempre ens ha semblat una cosa bona, una senya d’identitat, no els ha ajudat molt a ells passats aquells deu anys d’èxit.

Per repassar les carreres professionals dels actors durant l’última dècada, es pot seguir el mateix ordre que el de l’obertura de la sèrie, ja que sembla marcar una relació decreixent quant a l’èxit que ha tingut cadascú.

Jennifer Aniston

Així doncs, sembla que a qui millor li ha anat durant aquest temps és a la mateixa protagonista, Jennifer Aniston. Només acabar “Friends”, l’actriu que interpretava a Rachel Green va decidir oblidar-se de la televisió i seguir amb la seva carrera cinematogràfica, la qual ja havia començat fins i tot mentre estava a la sèrie, i que la va salvar de caure en l’oblit. Aniston sembla ser la que ha aconseguit separar-se més del seu personatge i ha arribat a fer-ne d’ella mateixa un altre, marcant així, amb la seva firma, cada comèdia en què actua. Així, ha creat un nou subgènere dins de les comèdies romàntiques, a l’ígual que Cameron Diaz o Sarah Jessica Parker. Però si una cosa ha demostrat Aniston al llarg dels anys és que té una capacitat innata de reciclar-se i d’interpretar qualsevol personatge que vulgui; i així ens ho demostrarà en la segona part de “Horrible Bosses”, al drama “Cake” (on també actua com a productora executiva) i a la terapèutica “She’s funny that way”.

friends2

Si es pensa en Courteney Cox després de “Friends” només es tenen dos referents, un de cinematogràfic i un de televisiu: Cougar Town i Scream. Sembla que l’ordenada i maniàtica Monica no ha tingut molta sort amb la seva carrera artística. I no perquè no ho hagi intentat, ja que només durant l’any 2006 va rodar tres pel·lícules. Però veient que el món cinematogràfic no li oferia gaire èxit més enllà de la saga de terror abans nomenada, va decidir decantar-se per tornar a la pantalla petita. Ho va fer tres anys després de finalitzar “Friends” amb una sèrie de poca vida anomenada “Dirt”, la qual li va permetre que, dos anys més tard, pogués tornar a protagonitzar una nova comèdia. Des del 2009 ha estat vivint a “Cougar Town”, però ara que s’ha anunciat que la sisena temporada serà l’última, el futur de Courteney Cox queda a l’aire.

Lisa Kudrow

L’última de les noies, Lisa Kudrow, és la representació d’un fet bastant insòlit en el món de la televisió. L’any següent d’acabar “Friends”, el 2005, Kudrow va protagonitzar la sèrie “The Comeback” per la HBO, una gran aposta que només va durar una temporada. Però fa uns mesos HBO va anunciar que aquest novembre, 9 anys després de la primera temporada, la sèrie tornava a la cadena per fer-ne una segona, fent honor al títol de la comèdia. Així doncs, Lisa Kudrow celebrarà els vint anys de “Friends” protagonitzant dues sèries, ja que, a banda de la mencionada, també està al capdavant de “Web Therapy”. Aquesta creació de collita pròpia va aparèixer a LStudio.com l’any 2008 mostrant a qui havia estat Phoebe Buffay convertida en una terapeuta que feia les visites per càmera web, tot improvisat i de curta durada. Veient l’èxit a internet, l’any 2011 Showtime va oferir l’opció de portar-la a la televisió, canviant el format a escenes amb guió i de més llarga duració. A Kudrow se li ha oferit l’opció de seguir mostrant el seu talent, i per sort per l’audiència, a partir del 9 de novembre ho podrà fer per partida doble.

friends4

Matt LeBlanc encarnava a Joey Tribbiani, el personatge menys evolucionat de tota la sèrie. Tant era així que els productors van decidir que la millor manera de fer honor al personatge (i també de seguir estirant del fil de l’èxit de “Friends”) era creant l’spin-off “Joey”. Sorprenentment, va durar dues temporades en antena, tot i que la sèrie no feia més que girar entorn de l’estupidesa i el masclisme exagerats del personatge, i mostrava capítol rere capítol la poca connexió amb l’original. Acabat Joey el 2006, no es va tornar a saber res de Matt LeBlanc fins 5 anys més tard, quan va aparèixer una nova sèrie a Showtime anomenada “Episodes”. En ella, dos guionistes britànics que tenien una sèrie d’èxit acceptaven l’oferta d’un productor per escriure’n la versió americana, sense saber que la seva nova vida a Los Angeles seria un desastre, en especial perquè la cadena només volia com a protagonista a Matt LeBlanc. Interpretant a una versió de si mateix, LeBlanc va poder demostrar del que era capaç, la qual cosa li ha permès ser guanyador d’un Golden Globe després de tres nominacions pel seu personatge de Joey. Sembla, doncs, que allunyar-se del personatge que tanta fama li va donar i començar a ser-ne un altre, li ha aportat reconeixement i, fins i tot, una bona entrada al cinema independent amb la pròxima “Lovesick”.

Matthew Perry

Curiosament, el personatge més bromista de va ser el més difícil de trobar, i quan els guionistes ja pensaven a canviar la personalitat d’en Chandler, va aparèixer de cop Matthew Perry i els va conquistar amb la seva interpretació. Però aquesta sort per la sèrie es va convertir en la desgràcia de l’actor, qui es va quedar estancat en aquesta personalitat i no va aconseguir ser recordat ni contractat per interpretar personatges gaire més enllà del que ja estava acostumat. Així doncs, tot i fer papers dramàtics on es podien comprovar els seus dots interpretatius fora de Chandler, com a “The Ron Clark Story” o a “Numb”, Matthew Perry es va quedar amb el personatge ferit que no mostra els seus sentiments i els amaga sota una capa d’humor. Amb només dos projectes televisius en els últims anys (“Mr. Sunshine” i “Go On”) i els dos cancel·lats, sembla que definitivament Chandler Bing haurà de dedicar-se a la publicitat.

David Schwimmer

Tot i haver tocat més àmbits escènics que els seus companys, l’actor, director, productor i músic David Schwimmer ha estat el que menys èxit ha tingut després de “Friends”. Després d’haver dirigit 10 capítols de la sèrie i uns quants altres de Joey, la seva carrera televisiva es va basar en petites aparicions en diferents sèries i programes, tant d’actor com de director. En el món del cinema tampoc va tenir gran reconeixement més enllà del seu personatge de Melman a la saga Madagascar. Schwimmer ha provat fins i tot el món del teatre, on va fer el seu debut el 2005 a Londres amb “Some Girls”. Amb diversos projectes poc anunciats i amb una pobra representació artística després de 2004, es pot afirmar que, a diferència de la resta d’amics, la carrera de David Schwimmer es basa, simplement, en “Friends”.

Horrible Bosses 2″, temporada final de Cougar Town, tornada de “The Comeback”, Episodes i projectes futurs que esperem que funcionin, els actors de “Friends” tindran al seu públic entretingut durant encara deu anys més, sigui junts o per separat. I, tot i que Marta Kauffman ho va deixar ben clar i molts diguin que no volen, tots mantindrem sempre l’esperança d’algun dia veure anunciat “The one with the reunion”.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies