"Goat Mountain" de David Vann
6Valoració

David Vann és una veu interessant dintre del panorama actual. “Sukkwan Island” va rebre crítiques molt positives i les novel•les següents, “Caribou Island” i “Tierra”, demostraven l’interès de l’autor per explorar de manera brutal les relacions humanes. Vann s’aproxima als sentiments amb salvatgisme, desgranant situacions complexes i amb una intenció clara d’afectar l’ànim del lector. Però també s’ha de dir que les seves novel•les són feixugues, mancades a estones de ritme, i “Goat Mountain” no és una excepció.

Ens situem a la tardor de 1978, en la finca familiar de Goat Mountain, al nord de California. Un nen d’onze anys, el seu pare, el seu avi i un amic de la família van a caçar cérvols en una cerimònia que es repeteix anualment. Però en aquesta ocasió es trobaran amb un problema inesperat: descobreixen un caçador furtiu i el pare decideix que el seu fill l’observi a través de del rifle. Aquest gest, senzill en aparença, desencadenarà un terrible esdeveniment que trastocarà la vida de tota la família.

Podem destacar dos elements principals a “Goat Mountain”: d’una banda, les relacions entre els personatges, convenientment diseccionades al llarg del llibre; de l’altra, les descripcions dels paratges on se situa la història. Els dos elements interactuen i es realimenten a l’hora de mostrar un paratge sòrdid, físicament i emocionalment, un lloc on passat, present i futur, reflectits en tres generacions d’una mateixa familiar, ens mostren que no hi ha massa esperança per l’home.

David Vann utilitza un episodi desafortunat que es podria haver resolt de moltes maneres per explorar unes relacions familiars plenes de violència, rancúnia i desconfiança. Tot sembla brut en el comportament dels personatges, sense cap opció de redempció, misericòrdia o empatia entre ells. Els camins que recorren els porten cap a un abisme del qual no hi ha cap manera de sortir, un abisme al voltant del qual s’insisteix contínuament i que vincula l’home amb una ànsia de sang i una violència implícites que resulten extremadament molestes.

La novel•la explica uns esdeveniments que transcorren durant un temps bastant breu i podem trobar aquí un dels seus principals problemes. Hi ha moments en què la reiteració dels actes dels personatges, les descripcions del terreny i les reflexions del jove protagonista resulten esgotadores per un lector que no troba cap moment de descans. Ni tan sols les seqüències de diàleg serveixen de pausa, ja que comparteixen la grandiloqüència i el salvatgisme de tota la resta de moments del llibre. La prosa de Vann, detallada i precisa, resulta fantàstica en l’àmbit tècnic però no ajuda per alleugerir una novel•la que, tot i ser curta, s’acaba fent una mica avorrida.

“Goat Mountain” no és la millor obra de David Vann. Tot i que cal reconèixer que l’autor sap retratar les relacions personals (sobretot les més fosques) de manera brillant, en aquest cas el resultat final és un llibre difícil que requereix un esforç excessiu per part del lector.


Editorial: Mondadori
Pàgines: 224
Preu: 21,90€

David Vann va néixer a l'illa d'Adak, a Alaska, i en l'actualitat viu entre Sant Francisco i Nova Zelanda. És autor de "Legend of a Suicide" (volum de relats que inclou la nouvelle "Sukkvan Island"), de "Caribou Island" i de "Terra". "Legend of a Suicide" va obtenir el prestigiós Prix Médicis al millor llibre estranger publicat a França; a més, va ser seleccionat per la revista New Yorker com a millor llibre del mes i va obtenir el Premi Libreter 2011. La llista de guardons i reconeixements a la seva obra és extensa: amb més d'una vintena de premis, la seva obra es tradueix a dinou idiomes.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies