"La filla de l'escocès" de Carme Melchor
8Valoració

Una mort en una pensió. Una ciutat coneguda com la “Rosa de foc”. Una noia pèl-roja. Una Europa on sonen tambors de guerra. Un vaixell que no arribarà a port. “La filla de l’escocès” és una novel·la on Carme Melchor conjuga de manera hàbil la narració històrica amb el thriller donant com a resultat un relat apassionant de principi a final.

El matí d’un dia de maig del 1915, la jove Maureen troba la seva mare al llit, escanyada amb una mitja, a la seva fonda del Poble Sec. Només falta un dispeser, registrat amb el nom de John Smith. Una pista massa fàcil. A partir d’aquest assassinat i de la investigació que se’n segueix, la novel·la va teixint una intriga poderosa que combina personatges de diversos nivells socials, siguin històrics i o bé inventats, i el rerefons històric del moment: la Primera Guerra Mundial, el tràgic enfonsament del transatlàntic Lusitània, l’electrificació de Catalunya a càrrec de l’enginyer Fred Pearson, la crisi de la Canadenca i les tensions socials que es viuen en una ciutat que és coneguda a tot Europa com la ‘Rosa de Foc’.

Carme Melchor endinsa al lector d’un cop sec en la seva novel·la: una jove pèl-roja descobreix la seva mare morta. A partir d’aquí és impossible sortir-ne. Durant les 560 pàgines de “La filla de l’escocès” et trobes ficat de ple a l’apassionant vida de la Barcelona de 1915, una ciutat coneguda com la “Rosa de foc” per la seva fama de violenta després de la Setmana tràgica i en la dels seus habitants.

Amb una mescla molt ben equilibrada de personatges reals i ficticis, Melchor conjuga de manera hàbil la part més història -amb una ambientació i una documentació fabuloses- amb el thriller. Ho fa amb un narrador que de vegades se’ns avança, que ens posa la mel a la boca del que anirà passant i que ens condeix de manera àgil i amb un molt bon estil per la història de la Maureen, la de Barcelona i, a més, la d’Europa.

La mescla de personatge reals amb ficticis enriqueix el relat. Et són tan creïbles uns com els altres. Aquest detallisme es troba en tot, en la construcció de personatges, en els detalls costumistes, amb el relat històric o la part més de ficció. D’aquesta manera és fàcil endinsar-se en la trama, no només per saber més de la mort de la mare de la Maureen sinó per beure dels detalls històrics i aprende’n més sense ni notar-ho, com aquell qui no vol la cosa.

Us agrada el thriller amb quelcom més? Doncs “La filla de l’escocès”. Us agrada la novel·la històrica que no es fa feixuga malgrat el detallisme? Doncs, també, “La filla de l’escocès”. Ja ho sabeu.


Editorial: Grup 62
ISBN: 978-84-7588-509-4
Pàgines: 560
Preu: 20.00 € (ebook: 12.99 €)

Carme Melchor va néixer a Barcelona en una família de pintors, entre teles i pinzells, relats de la guerra civil i històries familiars contades en les tertúlies de veïns que treien les cadires baixes a la vorera. Llicenciada en Ciències de la Informació, va fer un màster de guionatge i ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació. Actualment, dirigeix una sala de música llatina i escriu relats i novel·les. Amb La filla de l’escocès es presenta davant dels lectors.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies