"Historia y desventuras del desconocido soldado Schlump" de Hans Herbert Grimm
8Valoració

[Texto en castellano]

L’editorial Impedimenta, amb l’encert i el bon gust habituals, recupera una obra fonamental de la literatura anti-bél·lica germànica, que va cremar en la foguera nazi -el seu autor va salvar un únic exemplar, que va romandre ocult en una de les parets de la seva casa- fins a la seva posterior recuperació, ja com a veritable “clàssic”, vuitanta-cinc anys després.

Als disset anys, un inconscient àvid d’aventures anomenat Emil Schulz, i sobrenomenat Schlump, s’allista voluntari per combatre en la Primera Guerra Mundial. La seva intenció no és una altra que la de viure les emocions i els perills del camp de batalla, i també seduir a les jovenetes franceses que es trobi pel camí. Com bé afirma el narrador d’aquesta anti-novel·la de formació, la joventut és per naturalesa malbaratadora. Encara que el jove Schlump sembla no témer a la mort quan decideix allistar-se, bé aviat descobrirà que salvar la pell és la principal ocupació del soldat que somia amb tornar algun dia a la llar. La seva peripècia es converteix, a mesura que avancem en aquesta obra mestra desconeguda, en una veritable “novel·la d’iniciació” (l’aprenentatge suposa aquí un inevitable descens als inferns, encara que l’irreductible Schlump tracti d’allunyar-se sempre de l’abisme) que combina amb gosadia el relat “picaresc” amb la descarnada sàtira antimilitarista avant la lettre. Schlump és un vigorós retaule de cruentes cròniques de trinxera, divertides aventures sentimentals i anti-gestes bèl·liques vistes per un ingenu soldat ras, allunyades de l’èpica de novel·lons més canònics com ara Tempestats d’acer. No és d’estranyar que ben aviat l’obra fos considerada –tal com afirma l’escriptor i crític Volker Weidermann, autor de l’excel·lent introducció que acompanya aquesta bella edició– “antinacionalista, anti-heroica, filantròpica, pacifista, profrancesa, humanística, europea, humorística… i molt ben escrita”.

Durant molt temps, l’autor de Schlump va ser un heroi anònim de la literatura, tan ignorat com el mateix soldat que protagonitza aquesta obra que ara l’editorial Impedimenta publica a Espanya amb tots els honors (recuperant a més la bella portada de l’edició original de Emil Preetorius, i les il·lustracions interiors d’Otto Guth). Hans Herbert Grimm va publicar aquesta novel·la anti-bel·licista signada amb l’àlies del seu protagonista, convençut que el més prudent era no desvetllar la seva veritable identitat. Certament, aquest professor d’alemany i francès no desitjava ser conegut entre el gran públic, però sí volia que ho fos el seu llibre. L’obra, no l’autor, era al cap i a la fi aquí el més important. No obstant això, l’aclaparadora presència del super-vendes Sense novetat en el front d’Erich Maria Remarque va enfosquir injustament la popularitat d’aquesta obra que avui mereix la pena reivindicar com una de les peces mestres de la literatura de la Gran Guerra. Potser les pors a signar el llibre de Grimm es basessin en la descripció gens heroica que feia del conflicte, dels soldats alemanys i del mateix kàiser, però ben aviat les seves precaucions van resultar estar més que justificades. Pocs anys després, el llibre cremava en la gran foguera nazi dels llibres considerats “anti-alemanys”. Només un exemplar va sobreviure amagat a l’interior d’una de les parets del propi Grimm, qui va patir la por i la incomprensió de tots (després de la Segona Guerra Mundial, les autoritats d’Alemanya Oriental no li van permetre seguir exercint com a docent).

Vuitanta-cinc anys després de la seva publicació, Schlump seria recuperat i reivindicat com una obra fonamental per comprendre l’exasperació i la bogeria del primer dels grans conflictes bèl·lics que van sacsejar el passat segle. El mateix autor confessava, en una carta a un bon amic, el seu desig que el llibre trobés algun dia una nova generació de lectors. Un desig que per fi s’ha fet realitat.


Editorial: Impedimenta
ISBN: 978-84-15979-14-2
Pàgines: 288
Preu: 21,95€

Nascut en Altenburg (Alemanya) –com Schlump, el protagonista de la seva novel·la– en 1896, aquest professor d'alemany i francès va publicar la novel·la que el va fer cèlebre sota pseudònim, a fi que això no afectés a la seva carrera com a professor. Quan els nazis van arribar al poder, Schlump es va considerar un llibre antigermànic i es van fer cremar tots els exemplars, però Grimm va aconseguir amagar una còpia en una de les parets del seu domicili. Amb la intenció de no despertar sospites, va decidir afiliar-se al partit nazi. Després de la guerra, les autoritats de la recentment creada Alemanya Oriental li van impedir seguir exercint de professor i van ordenar el seu trasllat a Weimar. Grimm es va suïcidar al seu domicili en 1950, mentre la seva dona feia la compra.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies